Investeerder koopt Britse hoogoven Tata

Tata Steel heeft een deel van zijn Britse tak verkocht aan investeringsfonds Greybull. Het gaat om de hoogoven in de plaats Scunthorpe en enkele andere fabrieken, met in totaal 4.400 werknemers, plus 400 in Frankrijk. Andere Britse hoogovens, zoals die in Port Talbot, zijn nog niet verkocht.

Tata Steel maakte twee weken terug bekend van al z’n Britse activiteiten af te willen. Het gaat om zo’n 15.000 mensen, de helft van de Britse staalindustrie.

De fabrieken in het Verenigd Koninkrijk zijn verouderd en verlieslijdend, mede door de lage staalprijzen. Tata, dat miljarden op z’n aankoop moest afschrijven, wil er geen geld meer in steken. Tata Steel in IJmuiden maakt wel winst.

Greybull was al maanden in gesprek over de koop van Scunthorpe. Eén van de pijnpunten zijn de pensioenen van 130.000 British Steel-werknemers. Die heeft Tata Steel geërfd bij de overname van Corus in 2007. Een woordvoerder laat weten dat Greybull „die verantwoordelijkheid achterlaat bij Tata Steel”. Waar die dan heengaat als ook de andere Britse fabrieken worden verkocht, is onduidelijk.

Greybull voert de naam British Steel weer in, steekt omgerekend 500 miljoen euro in de fabrieken en snijdt in de lonen en de kosten. Het gaat voorlopig niet meer banen schrappen dan de 1.200 die het vorige jaar aankondigde.