Insectenvanger mag verder als ondernemer

Deze rubriek belicht elke dinsdag kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Vandaag: innovatie en belastingen.

Foto iStock

Hoeveel geplette insecten zou hij niet van muren en plafonds hebben geschraapt in de huizen die hij opknapte? Hoe vaak zou hij zich niet hebben geërgerd aan de vieze vlekken, voordat hij die ene ingeving kreeg: de diervriendelijke insectenvanger. „Waarbij het insect niet wordt gedood, maar op een andere gewenste plaats kan worden vrijgelaten, zodat ook muren en plafonds vlekvrij kunnen worden gehouden”, aldus de omschrijving.

De man had al jaren een klein klusbedrijf en werd ingehuurd door huisbazen en bedrijven om hun panden na het vertrek van huurders weer klaar te maken voor verhuur. Met de ontwikkeling van de insectenvanger hoopte hij op de grote doorbraak. Hij registreerde de merknaam, vroeg octrooi aan en liet internetdomeinnamen vastleggen.

De kosten van het eerste prototype waren met 300.000 euro veel te hoog om het apparaat op de markt te brengen, dus sleutelde hij verder aan een nieuw prototype dat met behulp van crowd funding gefinancierd moest worden.

Zijn inkomen gaf de man op als winst uit onderneming, waarbij hij naast de ondernemersaftrek ook nog aanspraak maakte op de aftrek voor speur- en ontwikkelwerk. Maar volgens de Belastingdienst waren de lage inkomsten uit het klusbedrijf eerder aan te merken als resultaat uit overige werkzaamheden en was er voor de insectenvanger überhaupt nog geen sprake van inkomen of winst.

De rechtbank Gelderland gaf de inspecteur gelijk, maar in hoger beroep is het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden op de hand van de ondernemer. Zowel bij het klusbedrijf als bij de productontwikkeling is er volgens het Hof sprake van een (bescheiden) organisatie van kapitaal en arbeid en deelname aan het maatschappelijk verkeer met het doel winst te maken.

Een langere aanloopperiode is bij dit soort innovatieve producten niet uitzonderlijk, aldus het Hof. En hoewel dat jaar nog geen winst was gemaakt, zijn positieve resultaten in de toekomst wel aannemelijk. De insectenvangende klusjesman mag verder als ondernemer.

    • Nelleke Koops