Gouverneur buigt lichtjes voor kritiek op anti-LHBT-wet

North Carolina kreeg op de ‘toiletwet’ internationale kritiek van de Deutsche Bank, Paypal en Bruce Springsteen.

Voorstanders van de 'House Bill 2', die transgenders verbiedt wc's te gebruiken naar genderidentiteit, verzamelen zich maandag voor het staatsgebouw in North Carolina.
Voorstanders van de 'House Bill 2', die transgenders verbiedt wc's te gebruiken naar genderidentiteit, verzamelen zich maandag voor het staatsgebouw in North Carolina. (AP Photo/Gerry Broome)

De gouverneur van de Amerikaanse staat North Carolina wil de wet aanpassen die onder meer transgenders verbiedt naar eigen keuze van de mannen- of vrouwentoilet gebruik te maken. Dat meldt persbureau Reuters. De staat kreeg bakken kritiek over zich heen omdat de wet discriminerend zou zijn.

Met de aanpassingen blijft de kern van de wet, House Bill 2 genoemd, wel grotendeels intact. De ‘Public Facilities Privacy and Security Act’, ook wel de ‘toiletwet’, verbiedt werknemers juridische stappen te nemen als zij zich op basis van hun gender of seksuele geaardheid gediscrimineerd voelen. Daarnaast mogen transgenders niet gebruik maken van het openbare toilet van een ander geslacht dan dat in hun paspoort staat.

Gouverneur Pat McCrory wil met een uitvoerend bevel alleen een clausule toevoegen waarmee ambtenaren beschermd worden tegen discriminatie vanwege gender of seksuele geaardheid. Ook wil McCrory LHBT-werknemers het recht teruggeven om discriminatie op de werkvloer in de rechtbank aan te vechten.

Werkomgeving

Van over de hele wereld uitten personen en bedrijven flinke kritiek op de wet toen de gouverneur die drie weken geleden ondertekende. De Deutsche Bank schortte 250 nieuwe banen op in zijn vestiging in Cary, North Carolina, als protest tegen de wet. Topman John Cryan verklaarde:

“Wij nemen onze belofte om een werkomgeving te creëren waarin iedereen zich welkom voelt, serieus.”

McCrory wil nu toestaan dat bedrijven hun eigen regels mogen maken omtrent het gebruik van de sanitaire voorzieningen.

Internationale kritiek

Het kwaad is al geschied. Ook het farmacetische bedrijf Braeburn, dat voor 25 miljoen dollar wilde investeren in een nieuwe vestiging, heeft zijn plannen bevroren. Verloningsbedrijf Paypal zal bovendien voorlopig geen nieuw kantoor bouwen in de stad Charlotte, wat vierhonderd banen op zou leveren, naar aanleiding van de wet.

Zanger Bruce Springsteen annuleerde zijn concert afgelopen zondag om zijn steun te betuigen aan de LHBT-gemeenschap. Op zijn website schreef hij:

“Sommige dingen zijn belangrijker dan een concert en dit gevecht tegen vooroordelen en bekrompenheid is daar een van.”

    • Menno Sedee