Longreads

Gek of gevoelig? Één op de vijftig hoort ‘The Hum’

Naar schatting 2 procent van de mensen hoort op stille momenten een lage bromtoon. Maar is dat geluid echt of een verzinsel?

Foto iStock

Van het ene op het andere moment hoorde Sue Taylor het. Een lage bromtoon, hoorbaar in het hele huis. Aanvankelijk dacht ze aan een fabriek, of misschien een generator. Maar eenmaal op onderzoek uit kon ze de bron niet vinden. Inmiddels zoekt Taylor al bijna zeven jaar naar ‘The Hum’.

De Schotse pensionado is niet de enige, zo schreef The New Republic recentelijk in een lang verhaal. Naar schatting 2 procent van de wereldbevolking zegt het diepe gebrom te horen. Wel vooral in dorpen en op het platteland, omdat in de stad te veel rumoer is. En eigenlijk alleen ’s avonds of ’s nachts.

Een reproductie van The Hum:

De eerste verhalen over The Hum doken op in de omgeving rondom het Britse Bristol, in de jaren zeventig. Sindsdien kwamen ook meldingen uit regio’s, vooral in Groot-Brittannië of de Verenigde Staten. De omschrijving is overal min of meer hetzelfde: het geluid van een stationair draaiende dieselmotor op afstand.

Oorsuizen, een verzinsel of een ‘echt’ geluid?

Voor wie het geluid langer hoort, wordt het langzaamaan ondragelijk. Zo ook Taylor, die sinds de bewuste avond in 2009 last heeft van duizeligheid en misselijkheid. Op veel hulp hoeven zij echter niet te rekenen: het gros van de wetenschappers doet hun klachten af als verzinselen. Zoals het vroegere hoofd van het Britse doveninstituut:

“Iedereen die last heeft van oorsuizen klaagde eerst over omgevingsgeluid. ‘Hummers’ zijn mensen die niet kunnen accepteren dat ze last kampen met oorsuizen.”

Toch zijn er ook onderzoekers die menen dat ‘The Hum’ wel degelijk een bestaand fenomeen is. Één van hen is David Deming, een wetenschapper van de University of Oklahoma, die vaststelde dat het geluid losstaat van oorsuizen. Maar als The Hum werkelijk bestaat, waar komt dat geluid dan vandaan?

Lees A Maddening Sound bij The New Republic. (Leestijd: 27 minuten, lengte: 5.500 woorden)

    • Joost Pijpker