Fujimori junior hoopt Peru voor zich te winnen

Keiko Fujimori won de eerste ronde in Peru, maar ontmoet veel wantrouwen in het land. Haar vader zit nog in de cel.

Keiko Fujimori Foto AP

Komt er weer een Fujimori aan het hoofd van de regering te staan? De eerste ronde van de Peruaanse presidentsverkiezingen werden zondag gewonnen door Keiko Fujimori (40). Ze kreeg 39 procent van de stemmen en moet het op 5 juni opnemen tegen voormalig IMF-econoom en oud-minister van mijnbouw Pedro Kuczynski, die 24 procent trok.

Keiko is de dochter van Alberto Fujimori, de president die het land tussen 1990 en 2000 met harde hand regeerde en nu een 25-jarige gevangenisstraf uitzit wegens mensenrechtenschendingen en corruptie.

Keiko Fujimori, leider van de centrum-rechtse Fuerza Popular, balanceert daardoor op een dun koord. Ze probeert de aanhang van haar vader te trekken door te beloven net als hij met harde hand op te treden tegen misdaad en de guerrillabeweging Lichtend Pad, die in de aanloop naar de verkiezingen nog drie mensen ombracht.

Tegelijkertijd moet ze veel wantrouwen wegnemen op het terrein van mensenrechten en democratie. Begin deze maand tekende ze bij een verkiezingsdebat een verklaring waarin ze beloofde mensenrechten, democratie en vrije pers te zullen respecteren. Ook heeft ze beloofd niet te proberen haar vader vrij te krijgen. Desondanks gingen woensdag zo’n 30.000 Peruanen de straat op om tegen haar te betogen.

De datum van de demonstratie was geen toeval. Op 6 april was het 24 jaar geleden dat Fujimori senior in een ongeëvenaarde „zelfstaatsgreep” het Congres ontbond, het leger de straat op stuurde en de Peruanen liet kennismaken met zijn speciale doodseskader, de Grupo Colina.

Toch is Alberto Fujimori bij veel Peruanen nog steeds geliefd. Tenslotte was hij het die Peru redde van hyperinflatie en wist hij na twee decennia burgeroorlog, die aan 69.000 mensen het leven kostte, Lichtend Pad te marginaliseren.

Dochter Keiko is al sinds haar negentiende actief in de politiek. Na de scheiding van haar ouders werd ze in 1994 door haar vader officieel als First Lady aangewezen. Pal na haar studie in de VS werd ze in het Peruaanse Congres gekozen. In 2011 deed ze ook mee aan de presidentsverkiezingen. Ze verloor toen in de tweede ronde maar net van de president die nu opstapt, Ollanta Humala. Fujimori’s kans om dit keer wél te winnen, is volgens peilingen kleiner dan die van haar tegenstander, die niet die beladen F-naam draagt.

    • Maartje Somers