Europese Commissie hekelt tempo herplaatsing vluchtelingen

Tot nu toe zijn slechts 1.145 van de 160.000 vluchtelingen uit Italië en Griekenland herplaatst.

Een vrouw met een kind bij de Grieks-Macedonische grens. Foto Stoyan Nenov / Reuters

De Europese Commissie is bezorgd over het tempo waarin vluchtelingen vanuit Italië en Griekenland naar andere EU-landen worden herplaatst. In een verklaring schrijft de Commissie dat EU-landen tot nu toe slechts 1.145 vluchtelingen hebben opgenomen. Vorig jaar september is afgesproken dat EU-landen over een periode van twee jaar 160.000 vluchtelingen vanuit de twee landen gaan herplaatsen om de druk daar te verlagen.

Slowakije, Slovenië, Polen, Hongarije en Tsjechië hebben nog niemand opgenomen. Nederland vijftig uit Italië en 48 uit Griekenland. Frankrijk loopt voorop met 137 herplaatsingen uit Italië en 242 uit Griekenland.

Eurocommissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie en Binnenlandse Zaken) zegt in de verklaring:

“Het aantal herplaatsingen moet flink stijgen om aan de nijpende humanitaire situatie in Griekenland het hoofd te kunnen bieden en om verdere verslechtering van de situatie in Italië te voorkomen.”

Sinds het eerste tussentijdse rapport van de Commissie, half maart, zijn slechts 208 van de afgesproken zesduizend migranten herplaatst.

Twitter avatar EU_Commission European Commission We cannot be satisfied w/results achieved so far.EU countries need to deliver https://t.co/HCgsj9njdS #RefugeeCrisis https://t.co/QgmfG6kddu

Hervestiging

De Commissie is positiever over hervestiging van ruim 22.000 erkende vluchtelingen, die recht hebben op internationale bescherming. Van hen zijn nu 5.567 vluchtelingen hervestigd in vijftien landen.

In maart spraken de Europese Unie en Turkije af om illegale vluchtelingen die de oversteek maken naar Griekenland terug te sturen naar Turkije. In ruil daarvan is Europa bereid een-op-een een Syriër uit Turkse opvangkampen op te nemen. Sinds dit systeem op 4 april in werking trad, zijn er 37 Syriërs herplaatst naar Duitsland, elf naar Finland en 31 naar Nederland.

    • Menno Sedee