Eigenzinnig virtuoos met demonisch spel

None

Zijn fans framen hem graag als de ‘eigenlijke winnaar’ van het Tsjaikovski Concours in Moskou afgelopen zomer. Lucas Debargue (25) schitterde in de voorrondes maar eindigde op de vierde plaats, tot ongenoegen van jurylid Boris Berezovsky. Een mogelijke verklaring: de Franse pianist volgde pas vanaf zijn twintigste (!) formeel muziekonderwijs en had tót de finale nog nooit met orkest gesoleerd. Excentriek is zijn zelf aangeleerde vingerzetting. Dat hij – in tegenstelling tot de andere finalisten – nu een prestigieus solo-album uitbrengt bij Sony, getuigt van groot vertrouwen in zijn eigenzinnige spel. Delicaat sprankelt zijn Scarlatti, erg traag maar zangerig is zijn Schubert. Ravel baadt bij Debargue in mysterieus avondlicht. En het lichte maar toch zeer demonische toucher in de Mephisto Waltz nr.1 van Liszt, daar steekt de recente opname van Kit Armstrong een beetje braaf bij af.

    • Floris Don