Eendenbal

Bij het prepareren van aanwinsten voor de vogelcollectie van het Natuurhistorisch Museum is het standaardprocedure dat de sekse inwendig onomstotelijk vastgesteld wordt. Daarvoor worden de geslachtsorganen blootgelegd: bij een ovarium is het een wijfje, bij testikels een mannetje. In het winterhalfjaar is dat zoeken naar minuscule structuren. Nu is het een eitje want de organen zijn in het broedseizoen op volle grootte. Bij mannetjes staan de ballen stijf van weefsels die sperma en testosteron produceren - de basisingrediënten voor voortplanting.

Aanwinstnummer 16-048 is een wilde eend (Anas platyrhynchos), een verkeersslachtoffer uit Rotterdam-Zuid. Hij stelt niet teleur: de linker testikel (bij vogels altijd de grootste) meet 54 millimeter en weegt dik 18 gram. Van alle eendentestikels die ik in handen had, is het de absolute kampioen. Dat zegt natuurlijk niets, maar in de eendenliteratuur gelden 51,7 millimeter en 16 gram als records.

Om de relatieve grootte te duiden, meld ik hier de vijf centimeter die doorgaans als teelbalgrootte bij de mens gehanteerd wordt. De penis van het verkeerslachtoffer valt zwaar tegen. Het wokkelvormige orgaan moet uit de onderbuik gepield worden en komt op krap vier centimeter. Bij een beetje woerd is dat het driedubbele.

    • Kees Moeliker