Een vredelievende boodschap met tranen

Je hoeft niets van Turkse of Koerdische muziek te weten om te horen dat elke noot die Ferhat Tunç op dit album zingt een traan is. Kobani heet het, naar de stad op de grens van Syrië en Turkije die vorig jaar zwaar bevochten werd. Het is een van de vele steden, historische drama’s en recente slagvelden uit de regio die voorbijkomen op deze bijzonder actuele plaat. Hartverscheurend en zielsnijdend is ‘Vurdular Bizi’, vertaald als They Shot Us. Het nummer opent met een geluidsfragment van de vredesdemonstratie van 10 oktober 2015 in Ankara. De menigte zingt een vredelievende boodschap die wordt overstemd door explosies die 102 mensen het leven zouden kosten. De aanzwellende strijkers zijn overbodig bij Tunç' ontroerende stem. Als de muziek van Kobani nog niet genoeg is, biedt het cd-boekje context met Engelse vertalingen en dramatische foto's. Tunç is een Koerdische zanger die vaak in botsing kwam met de Turkse staat.

    • Leendert van der Valk