Molenbeek

None

„De mensen denken dat Molenbeek een soort Gaza is geworden.” Mohamed Bouzerda is een slager in Molenbeek. Hij praat met de programmamaker Eric Goens, die na de aanslagen op 13 november in Parijs tijdelijk naar de beruchte Brusselse deelgemeente verhuisde. Sinds de aanslagen is Molenbeek wereldnieuws en bekend als broeinest voor terroristen. In deze serie – eerder dit jaar te zien bij de Vlaamse zender Eén – wil Goens het verhaal van de wijk vertellen vanuit het perspectief van de bewoners. Irene woont er al veertig jaar, met tegenzin. Hoe beschrijft zij haar eigen wijk? „Vuil. Niet proper. Niet net. Smerig. En geen discipline.” In de grootste moskee van Molenbeek praat Goens met de imam Cheikh Tojgani. Over de terroristen zegt hij: „Zij komen niet naar de moskee. Die jongeren hebben geen band met de moskee.” De vierdelige reeks begint in het café waar drie keer werd ingebroken in de periode voor de aanslagen. Iedere keer was de dader Brahim Abdeslam, die zichzelf opblies in Parijs. De serie was al afgerond voor de aanslagen van 22 maart in Brussel, die komen dus niet aan bod.