In beeld

Dit is het leven van een fulltime duivencoach

Het nieuwe postduivenseizoen ontwaakt; afgelopen weekend was de eerste officiële vlucht. Bas Verkerk is fulltime duivenhouder, hij is een wereldtopper onder de duivencoaches. Zijn wedstrijdtactiek? ‘Totaal weduwschap’: mannen en vrouwen worden voor de race een week gescheiden. Want voor seks komen de duiven sneller thuis.
Bas Verkerk en zijn vader Gerard zijn een van de weinige professionele duivenmelkers in Nederland met hun bedrijf Verkerk Pigeons.
Boaz Timmermans
Op vrijdagavond brengen de duivenhouders de duiven bij Postduivenvereniging De Snelvlucht in Bodegraven. Daar worden ze geregistreerd en klaargemaakt voor transport naar Duffel, net onder Antwerpen, voor de eerste wedstrijd van het seizoen.
Boaz Timmermans
In de ‘duivenkeet’, het oude, houten clubgebouw van postduivenvereniging de Snelvlucht, leveren 21 leden hun duiven af voor de race van morgen, met een elektronisch systeem worden ze via een unieke chip ‘ingecheckt’ voor de wedstrijd.
Boaz Timmermans
De eerste race is over een korte afstand – een ‘vitesse-vlucht’, een soort massasprint – later in het seizoen wordt er over langere afstanden gevlogen, tot 800 kilometer. Vanuit Duffel, 107 kilometer van Reeuwijk, vliegen de duiven van Bas Verkerk in een uurtje naar huis.
Boaz Timmermans
Het bedrijf van Verkerk loopt goed, het is winstgevend. De sterke bloedlijnen van de duiven vormen het verdienmodel: vader en zoon Verkerk weten de duiven zo te fokken dat ze tot de snelste ter wereld behoren – hoe precies, dat is hun geheim.
Boaz Timmermans
De duiven zitten in de manden. Duivenmelker Willem de Bruijn draagt een masker tegen het stof om de allergie 'duivenmelkerslong' te voorkomen.
Boaz Timmermans
Vrijdag 20.25 uur, de vrachtwagen met duiventrailer arriveert, alle 988 duiven van de Snelvlucht worden in razend tempo ingeladen. Bestemming: de losplaats in Duffel.
Boaz Timmermans
De tactiek van Verkerk is ‘totaal weduwschap’: de mannen (112 stuks) en vrouwen (124) zijn in de week voor de race van elkaar gescheiden, met het vooruitzicht dat ze ná de race weer tijdelijk worden samengebracht, dan is het ‘partytime’, zoals het in duivenjargon heet. Dat weten de duiven, ze zijn daarin getraind. „De filosofie is, plat gezegd, dat ze voor de seks snel thuiskomen”, zegt Bas.
Boaz Timmermans
Zaterdagochtend vanaf acht uur staan negen vrachtwagens op een evenementenplein in het centrum van Duffel klaar om 42.153 duiven – het totaal van zo’n 95 clubs uit Zuid-Holland – te lossen.
Boaz Timmermans
Om 10.00 uur precies klinkt met een fluitje het signaal: de eerste groep met 15.000 duiven wordt losgelaten. Dat is het mooiste moment, binnen tien seconden zijn ze allemaal uit de boxen, een zwarte wolk met duiven schiet weg in noordelijke richting. Om 11:01:05 komt bij Verkerk de eerste duif binnen, met een gemiddelde snelheid van 105 kilometer per uur. Verkerk wordt daarmee tweede.
Boaz Timmermans