De Thuiskok: Macine (roomkoekjes)

Illustratie Jet Peters

Laten we beginnen met het ontbijt, de voor mij minst bekende Italiaanse maaltijd van de dag. Voor Italianen is dit moment kort maar krachtig: shot espresso, gevuld croissantje (een cornetto of brioche) of koekjes erbij, en dan beginnen aan de dag.

Men zegt dat vijf koekjes voldoende zijn voor een volwassen man. Dit recept is van de favoriete koekjes van Sarena Solari, zo zegt ze zelf in haar Italiaanse kookboek. Ze doopt ze graag in ijskoude melk.

Zeef de bloem, het aardappelzetmeel, het bakpoeder en de poedersuiker en meng dit met de boter, het vanille-extract en het ei. Voeg het zout en de slagroom toe en kneed tot een soepel deeg. Leg het deeg op een vel bakpapier. Leg er een ander vel bakpapier bovenop en rol het deeg uit tot ca. 7 mm dikte. Steek cirkels van 5 cm doorsnede uit het deeg. Steek hier weer kleine cirkels uit van 1 cm. Leg de koekjes minstens een half uur in de koelkast om te rusten.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet de koekjes vanuit de koelkast in de oven en bak ze 15 minuten tot ze licht beginnen te kleuren. Haal ze uit de oven en laat ze 5 minuten rusten voordat je ze van de bakplaat haalt. Leg ze op een rooster en laat ze helemaal afkoelen

    • Sam de Voogt