Captain No Surrender opgepakt in cocaïneonderzoek

De 1.200 kilo cocaïne met een waarde van 30 miljoen euro werd in januari gevonden in een boot bij Cadzand.

Leden van motorclub No Surrender verzamelen bij een boot voorafgaand aan de uitvaart van captain Brian Dalfour afgelopen oktober. Deze leden hebben niets met het politie-onderzoek te maken.
Leden van motorclub No Surrender verzamelen bij een boot voorafgaand aan de uitvaart van captain Brian Dalfour afgelopen oktober. Deze leden hebben niets met het politie-onderzoek te maken. Foto Remko de Waal / ANP

Een captain van motorclub No Surrender is maandag opgepakt in het kader van een groot cocaïneonderzoek. Dat meldt het Landelijk Parket. De partij van 1.200 kilo cocaïne met een straatwaarde van 30 miljoen euro werd op 15 januari gevonden in een aangespoelde vissersboot bij Cadzand.

Het gaat om een 51-jarige man uit de gemeente Moerdijk, die leider is van een ‘chapter’ van de motorclub. Hij werd maandag in St. Willibrord aangehouden. In de woning waar de No Surrender-voorman verbleef zijn verdovende middelen en een geladen wapen gevonden en in beslag genomen.

Daarnaast is zaterdag ook een 62-jarige verdachte uit Bergen op Zoom opgepakt. Hij wordt maandag nog voorgeleid. De voorgeleiding van de captain van No Surrender volgt later deze week.

Marian V

Het OM vermoedt dat de lading cocaïne op de vissersboot is overgedragen vanaf sleepboot Marian V. Deze vertrok half december van Paramaribo naar Rotterdam. De Kustwacht en Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij moesten de vier opvarenden van de vissersboot in een hevige storm redden. Toen de boot aanspoelde is deze met de lading drugs in beslag genomen. De schipper van De Zeeland werd dezelfde dag al aangehouden.

Een maand geleden werden een man uit Winschoten en een man uit Bad Nieuweschans gearresteerd in Barendrecht. Zij waren bemanningsleden van de sleepboot Marian V. In het kader van de gevonden drugspartij in vissersboot De Zeeland bij Cadzand zijn nu in totaal elf verdachten aangehouden, aldus het parket.

Politici roepen om actie tegen gewelddadige motorclubs. Lees ook:
Pak toch die motorclubs eens aan!

No Surrender werd in 2013 opgericht door voormalig Satudarah-bestuurder Klaas Otto, die uit onvrede de motorclub verliet. Door bekende namen aan te trekken als Willem Holleeder en kickbokser Dick Vrij, groeit de organisatie al snel tot een van de vijf grootste clubs van Nederland. De politie brengt leden van de motorclub in verband met criminaliteit.

Arrestaties in ander cocaïneonderzoek

Bij een ander politieonderzoek naar een partij cocaïne die in de haven van Antwerpen werd gevonden, heeft de politie dinsdag ook vijf aanhoudingen verricht. De arrestaties werden gedaan nadat honderden kilo’s drugs in een pand in Sint Philipsland (Zeeland) werden gevonden. Een andere woning in Sint Philipsland is daarna doorzocht. Ook in woningen in Mijdrecht, Baarn en Steenbergen zijn doorzoekingen verricht.

Wanneer de cocaïnevondst in de haven van Antwerpen is gedaan of om hoeveel kilo dat ging, kan een woordvoerder van de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant niet zeggen.

    • Menno Sedee