Hogere boete op zwart vermogen na Panama Papers

Als men vrijwillig zwart vermogen bij de fiscus meldt, moet vanaf juli 120 procent van de ontdoken belasting betaald worden.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financien
Staatssecretaris Eric Wiebes van Financien Foto Bart Maat / ANP

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën, VVD) verhoogt de boete op zwart vermogen. Nu moet nog een boete van 60 procent van de ontdoken belasting betaald worden als men verzwegen vermogen, doorgaans verstopt in het buitenland, vrijwillig bij de fiscus meldt. Per 1 juli wordt dat 120 procent. Dat maakte Wiebes dinsdag bekend in de Tweede Kamer.

Deze stap volgt direct op de onthullingen uit de Panama Papers, de uitgelekte documenten van het Panamese trustkantoor Mossack Fonseca waarmee wereldwijd honderden journalisten financiële constructies in belastingparadijzen blootlegden.

Meerdere verhogingen

De boete komt bovenop de normale belastingaanslag. Vorig jaar, per 1 juli 2015, werd de boete al verhoogd van 30 naar 50 procent van de ontdoken belasting. Vóór 1 juli 2010 was dit nog 15 procent. Mogelijk volgen in de toekomst meerdere verhogingen, waarschuwde Wiebes. Als men niet vrijwillig inkomsten, vermogen of erfenis opgeeft, kan de boete al oplopen tot 300 procent.

Wiebes benadrukte dat de Belastingdienst vanaf 2017 van bijna honderd landen meer gegevens kan ontvangen. Onder de Common Reporting Standard hebben de landen afgesproken dat belastingdiensten meer financiële gegevens gaan delen. In alle EU-lidstaten zijn financiële instellingen dit jaar al begonnen met het vaststellen van het fiscale woon- of vestigingsland van hun klanten.

In een verklaring zegt Wiebes:

“Verstoppen kan dus niet langer. Mensen die geld verborgen houden in het buitenland, lopen onherroepelijk tegen de lamp.”