Biografieprijs 2016: dit schreef NRC over de genomineerden

Vijf titels hebben de shortlist gehaald van de Biografieprijs, een tweejaarlijkse non-fictieprijs. Dit schreef NRC over de genomineerden.

 • ●●●●

  Arjen Fortuin: : Geert van Oorschot, uitgever

  geert

  Dit levensverhaal is door Arjen Fortuin vlot en met oog voor detail en voor smeuïge anekdoten opgeschreven. In Geert van Oorschot, uitgever staat vooral de uitgever centraal. Dat heeft tot gevolg dat in het boek uitvoerig stil wordt gestaan bij boekhistorische feiten over projecten, plannen en (redactie)strubbelingen. Fortuin heeft zijn biografie opgezet als een documentaire. Een duidelijke visie op de figuur ontbreekt. De lezer moet zich zelf een beeld vormen op basis van het aangereikte materiaal. Alleen in de epiloog probeert Fortuin lijnen te trekken. Van Oorschot als fenomeen,krijgt evenmin veel aandacht. Lees de recensie.

  Van Oorschot, 2015. 763 pp. € 45,-

 • ●●●●●

  Léon Hanssen: : De schepping van een aards paradijs. Piet Mondriaan 1919-1933

  leon

  Hanssen heeft bewonderenswaardig monnikenwerk verricht. Alles wat tijdgenoten over Mondriaan in Parijs hebben geschreven, lijkt hij te hebben opgespoord. [...] Toch schiet De schepping van een aards paradijs uiteindelijk zijn doel voorbij. Want juist door de eindeloze citaten uit wat tijdgenoten over hem schreven, lijkt het of Mondriaans leven in Parijs hoofdzakelijk bestond uit het ontvangen van bezoekers, vermaken van logés en corresponderen met andere kunstenaars. Lees de recensie.

  Querido, 574 blz. € 39,99

 • ●●●●

  Jeroen Koch: : Koning Willem I 1772-1843

  jeroen

  Mooie kritische en diepgravende biografie van Jeroen Koch over Koning Willem I dient onwillekeurig als illustratie van de verwezing van de hedendaagse democratie. [...] Dat de huidige koning midden in een economische crisis [in 2014, red.] een speedboot van zeven ton aanschaft, bekijken we daarom net zo opgewekt als ooit Willem I’s autoritaire interpretatie van de grondwet ‘als speeltje in de handen van de menigte’. Wisselgeld voor de hoop op een gerust bestaan. Lees de recensie.

  Boom, 704 blz. € 39,-

 • ●●●●●

  Elisabeth Leijnse: Cécile en Elsa. Strijdbare freules

  elisabeth

  Het boek had ongetwijfeld twee of drie keer zo dik kunnen zijn, maar Leijnse verveelt haar lezers niet met duizenden oninteressante details. Zij houdt de vaart er in: zelfs een enkele literair-historische uitweiding, zoals een polemiek tegen Elsbeth Etty die in Couperus’ roman Langs lijnen van geleidelijkheid een portret van Cécile Goekoop meent te zien, is naar de noten verbannen. Het resultaat is een boek dat niet alleen serieus is, maar ook weldadig goed geschreven. Lees de recensie.

  De Geus, 638 blz. € 29,95
  /p>

 • ●●●●

  Cees Meijer: Jan de Quay (1901-1985)

  jan

  Biograaf Meijer wilde met zijn boek achterhalen of het laat naoorlogse beeld van De Quay als controversieel persoon klopt. Hij komt er niet uit, juist omdat het vaak morele oordeel over De Quays optreden zo nauw verbonden is met de heersende tijdgeest van het moment. Wel concludeert Meijer dat De Quay toe is aan ‘meer waardering’. Of dat zo is? De biografie geeft de lezer in elk geval meer dan voldoende hierover zelf te oordelen. Lees de recensie.

  Boom, 528 blz. € 34,90

Aan de Biografieprijs is een geldbedrag verbonden van €15.000,-. De winnaar wordt op 10 mei 2016 bekendgemaakt.

  • Roderick Nieuwenhuis