België merkt twee nieuwe terreurverdachten aan

Smail F. en Ibrahim F. hebben mogelijk een safehouse gehuurd voor de aanslagplegers in Brussel.

Politiemensen tijdens de actie in Etterbeek, afgelopen zaterdag. Foto Yves Herman / Reuters

Justitie in België heeft dinsdag nog eens twee mannen in staat van verdenking gesteld voor terroristische misdrijven. Ze zouden betrokken geweest zijn bij de huur van een safehouse dat mogelijk is gebruikt door de terroristen die de aanslagen pleegden in Brussel en Zaventem, heeft het federaal parket in Brussel dinsdag bekendgemaakt.

Het gaat om Smail F., geboren in 1984 en Ibrahim F. uit 1988. Volgens het parket zouden zij “een band vertonen” met de huur van een woning aan de Kazernenlaan in Etterbeek, bij Brussel. Daar werd zaterdag een inval gedaan.

Eveneens zaterdag maakte het federaal parket in Brussel bekend dat de eerder gearresteerde Mohamed Abrini formeel wordt verdacht van betrokkenheid bij terroristische activiteiten. Hij zou de derde terreurverdachte van Zaventem zijn die bekend stond als de “man met het hoedje”. Abrini heeft volgens het parket naar eigen zeggen zijn bomvest in en prullenbak gegooid en zijn hoedje doorverkocht. De groep zou eigenlijk van plan geweest zijn niet Brussel, maar Frankrijk aan de vallen.

Drie man meegenomen voor verhoor

Ook heeft de Belgische politie in de Brusselse deelgemeente Ukkel dinsdag drie mensen zijn meegenomen voor verhoor in verband met de aanslagen in Parijs van november. Dat gebeurde na huiszoekingen, aldus het federaal parket in een toelichting. Om wie het gaat en of ze ergens van worden gedacht, werd niet bekendgemaakt.

    • Bastiaan Nagtegaal