Bart Veldkamp stopt met internationale schaatsploeg

Na het wegvallen van Stressless kon het team geen nieuwe hoofdsponsor vinden.

Team Stressless in december vorig jaar, met Joey Mantia en Brittany Bowe.
Team Stressless in december vorig jaar, met Joey Mantia en Brittany Bowe. Foto: ANP/REMKO DE WAAL

Manager Bart Veldkamp stopt met zijn internationale schaatsploeg rond de topschaatsers Jan Blokhuijsen, de Belg Bart Swings en de Amerikaanse wereldkampioene Brittany Bowe. De olympisch kampioen op de tien kilometer van 1992 slaagde er niet in een nieuwe hoofdsponsor te vinden na het afhaken van het meubelbedrijf Stressless, dat al in januari bekend maakte na het seizoen te stoppen als geldschieter.

Veldkamp mikte op een doorstart met een nieuwe hoofdsponsor. “We zijn in gesprek geweest met meerdere bedrijven maar hebben helaas geen opvolger kunnen vinden”, stelt de 48-jarige Hagenaar. “Nu nog verder zoeken naar een sponsor is geen optie. De schaatsers beginnen met hun tweejarige voorbereiding op de Olympische Spelen en hierin hebben ze zekerheid nodig. Ik ben ervan overtuigd dat ze snel onderdak zullen vinden in een nieuwe setting.”

Wereldrecords voor Bowe

In 2013 strikte Veldkamp sponsor Stressless voor een grotendeels Belgische ploeg rond kopman Swings. De meervoudig wereldkampioen inline skaten brak door op het ijs met Veldkamp als trainer. Swings werd onder meer vierde op de vijf kilometer bij de Spelen van Sotsji en haalde het erepodium bij EK en WK allround. Voor het afgelopen seizoen bereidde Veldkamp zijn ploeg uit met Blokhuijsen, de Amerikanen Bowe en Joey Mantia, de Australiër Daniel Greig en Manon Kamminga.

Zelf ging de voormalige ‘schaats-Belg’ verder als manager, de Australische Desly Hill nam het trainerschap op zich. Blokhuijsen won het NK allround, eindigde als tweede bij het EK en derde bij het WK allround. Bowe brak wereldrecords op de 1.000 en 1.500 meter en werd wereldkampioen sprint.

Met het stoppen van Stressless keren komend seizoen al drie schaatsteams niet terug onder de oude sponsornaam. Eerder stopte Corendon als sponsor van de ploeg rond trainer Peter Kolder en onder meer de schaatssters Marrit Leenstra en Lotte van Beek. Ook Continu gaat niet verder als hoofdsponsor van de ploeg van Marianne Timmer, die dinsdag haar afscheid als trainster aankondigde.

    • Maarten Scholten