Inval bij Peruaans kantoor Mossack Fonseca

Onderzocht wordt of het advieskantoor belastingfraude heeft gefaciliteerd in het land.

De belastingdienst haalt onder politiebewaking stukken uit het kantoor in Lima.
De belastingdienst haalt onder politiebewaking stukken uit het kantoor in Lima. Foto AFP

De Peruaanse autoriteiten hebben een inval gedaan bij het lokale kantoor van Mossack Fonseca, het juridisch advieskantoor dat centraal staat in de Panama Papers. Onderzocht wordt volgens de belastingdienst of er sprake is van belastingontduiking en fraude, meldt persbureau Reuters dinsdag.

In diverse landen lopen sinds een internationale groep journalisten stukken van het Panamese bedrijf onthulden onderzoeken naar mogelijke illegale praktijken. Zo’n twintig medewerkers van de Peruaanse belastingdienst SUNAT namen stukken in beslag, terwijl voor de deur van het pand in het financiële district van Lima oproerpolitie met schilden het gebouw bewaakte.

Een woordvoerder van Mossack Fonseca in Peru zei volgens Reuters aan het onderzoek mee te werken, maar gaf geen nader commentaar.

Het Nederlandse ministerie van Financiën kondigde vorige week aan dat de Belastingdienst “actief” zal kijken naar de Panama Papers en “relevante informatie” zal onderzoeken. In de Tweede Kamer bleek maandag een kleine meerderheid voorstander van een parlementaire ondervraging, waaruit onder meer moet blijken of de Nederlandse autoriteiten wel voldoende tegen belastingontduiking en belastingontwijking gewapend zijn.