Afzetting Rousseff weer stapje dichterbij

De afzettingsprocedure gaat nu naar het Braziliaanse lagerhuis. Dat beslist of de senaat zich mag buigen over een eventuele rechtszaak.

De Braziliaanse president Dilma Rousseff. Foto Yasuyoshi Chiba/AFP

De mogelijke afzetting van de Braziliaanse president Dilma Rousseff is weer een stapje dichterbij gekomen. Maandagavond stemde een speciale parlementaire commissie in met het voortzetten van de procedure.

Volgens AP stemden 38 commissieleden voor, 27 tegen. Er waren 33 voorstemmen benodigd. De uitslag was verwacht en werd gezien als symbolisch, omdat het Braziliaanse lagerhuis zich ook nog over de kwestie moet uitspreken. Dat beslist of de afzettingsprocedure wordt doorgestuurd naar de senaat, die dan mag beslissen of er een rechtszaak tegen Rousseff wordt geopend. In dat geval zou de president voor 180 dagen worden geschorst.

Rousseff en haar regering worden er van verdacht fiscale regels te hebben overtreden om zo begrotingsproblemen te maskeren. Ook worden zij en haar ministers corruptie verweten. Afgelopen maand trok de grootste coalitiepartner van Rousseff, de Braziliaanse Democratische Beweging Partij (PMDB), zich terug uit de regering, waardoor een meerderheid in het lagerhuis onzeker is geworden voor de president, die zelf lid is van de Arbeiderspartij (PT). Zijzelf ontkent nog altijd alle aantijgingen en spreekt van een coup.

Brazilië wordt geplaagd door het grootste corruptieschandaal aller tijden nadat bekend werd dat semistaatsoliebedrijf Petrobras miljarden aan steekpenningen ontving van bouwbedrijven en dat politici werden omgekocht. Het schandaal treft niet alleen Rousseff en haar partij. Ook vicepresident Michel Temer wordt verdacht van corruptie en ook in zijn geval wordt onderzoek gedaan naar een eventuele afzettingsprocedure.

In het geval dat Rousseff zou worden geschorst zou Temer aan de macht komen. De vicepresident werd maandag in verlegenheid gebracht nadat een geluidsfragment uitlekte waarin te horen is hoe hij een toespraak oefent waarmee hij het volk zou toespreken als hij president zou worden. Daarbij lijkt het alsof Temer al zeker van zijn zaak is.

    • Sam de Voogt