Trump zal het zonder stem van zijn kinderen moeten doen

Ivanka Trump spoorde kiezers op bijeenkomsten en in filmpjes aan zich te registreren om zo op haar vader te kunnen stemmen. Toen miste ze zelf de deadline.

Foto Carlo Allegri/Reuters

Donald Trump en het Amerikaanse kiesstelsel – het is deze week geen perfect match. Komende week zijn de voorverkiezingen in Trumps thuisstaat New York. De vastgoedmiljonair ligt er ruim op kop, maar wie er ook op hem zullen stemmen, niet zijn twee kinderen Eric en Ivanka. Zij staan geregistreerd als onafhankelijke kiezers en hadden zich uiterlijk oktober 2015 als Republikeinen moeten inschrijven om in de gesloten voorverkiezing op hun vader te mogen stemmen. En ze hebben de deadline gemist.

„Ze voelen zich heel, heel schuldig”, erkende Trump maandag in een gesprek met de zender Fox News, en grapte dat hij het zakgeld van de twee zou inhouden. Zelf lieten de twee in een verklaring weten dat New York „een van de ingewikkeldste staten is wat betreft de tijdsspanne waarin je van registratie kunt veranderen om op een andere partij te stemmen. Helaas verstreek de deadline in oktober 2015.”

Het feit dat ze niet mag stemmen is vooral pijnlijk voor Ivanka Trump, zakenpartner van haar vader en tevens eigenares van een kleding- en lifestylemerk. Zij en haar man, de vastgoedmiljonair Jared Kushner, spelen een belangrijke rol in de campagne van hun vader en schoonvader. Ivanka verscheen op tal van verkiezingsbijeenkomsten tot vlak voor de bevalling van haar derde kind, op 28 maart.

Ook nam ze verschillende video’s op waarin ze kiezers uitlegt hoe ze zich moeten registreren om te kunnen stemmen op haar vader. Iets wat ze ondertussen voor zichzelf vergat te regelen.

„Hallo Iowa, ik ben Ivanka Trump, en ik ben heel blij dat ik jullie kan vertellen hoe jullie kunnen deelnemen aan de caucus voor mijn vader, Donald J.Trump,” zegt ze glimlachend in een instructievideo die eind januari is geplaatst.

Ondertussen noemde Donald Trump het kiesstelsel in Colorado maandag „bedrieglijk”. Deze staat schrijft geen verkiezingen uit, maar laat gedelegeerden op een conventie de favoriete kandidaat aanwijzen. Afgelopen weekend gingen alle 34 gedelegeerden naar Ted Cruz.

Opmerkelijk genoeg werd het mobiele telefoonnummer van de voorzitter van de Republikeinse partij in de staat vlak na de Conventie verspreid over het internet. Volgens The New York Times hebben sindsdien tal van boze Trump-aanhangers de man gebeld.

    • Maartje Somers