Zelfmoordaanslag op Russisch politiebureau verijdeld

Eén terrorist blies zich op een paar meter van het bureau op. Twee anderen werden doodgeschoten.

Russische politie-agenten bij een andere aanslag in de Kaukasus, in de stad Nazran, op 11 maart 2016. Foto via AP

In de Russische regio Stavropol, vlakbij Tsjetsjenië, is een aanslag op een politiebureau verijdeld. Drie strijders probeerden het gebouw binnen te komen, maar dat lukte niet. Eén terrorist blies zichzelf op een paar meter van het bureau op, twee andere aanvallers werden doodgeschoten. Verder is niemand gewond geraakt. Dat meldt het Russische persbureau Interfax.

De aanslag vond plaats in het dorpje Novoselitskoje (achtduizend inwoners), vlakbij de onrustige regio’s Tsjetsjenië en Dagestan. Het is nog niet bekend wie de aanvallers waren of wat hun motief was. Eén is volgens Interfax een inwoner van het dorp.

Een van de aanvallers wist een granaat naar een politiekantoor te gooien. De autoriteiten onderzoeken nog of de uitgeschakelde aanslagplegers handlangers hadden. Scholen, kinderopvangcentra en het lokale ziekenhuis in het dorp werden ontruimd.

Onrust in de Kaukasus

In de nabijgelegen deelrepubliek Tsjetsjenië vinden vaker aanslagen plaats. In de Noord-Kaukasus vechten islamisten en separatisten al jaren tegen het centrale gezag in Moskou. In deelgebied Dagestan, het epicentrum van het geweld, zijn bomaanslagen vaak gericht tegen de politie.

Novoselitskoje in de regio Stavropol:

    • Menno Sedee