Waar is Osama’s rugzak vol explosieven?

Aanslagen Brussel Het net lijkt zich te sluiten rond de terreurcel die achter aanslagen in Brussel en Parijs zit.

Eindelijk even genieten van de eerste lentezon? Het is de Brusselaars niet gegund. Zaterdagmiddag loeien de sirenes al weer, ditmaal in de gemeente Etterbeek. Bij nieuwe politieacties wordt een wijk hermetisch afgesloten en bewoners geëvacueerd. Twee uur later maakt het federaal parket bekend dat het resultaat van de zoveelste raid „negatief” is.

Drie weken na de aanslagen op vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek lijkt het net zich te sluiten rond terroristen van de Parijs-Brussel-cel. Vrijdag werd in het Brusselse Anderlecht Mohamed Abrini opgepakt, de handlanger van de op 18 maart al gearresteerde Salah Abdeslam uit het Brusselse Molenbeek.

Tijdens eerste verhoren heeft Abrini inmiddels toegegeven de ‘man met het hoedje’ te zijn, de enige van de drie aanslagplegers op vliegveld Zaventem die zich niet opblies en van de radar verdween. Hij liet in de vertrekhal zijn bagage achter, die achteraf de zwaarste lading explosieven bleek te bevatten, maar pas ontplofte toen iedereen al was geëvacueerd. Abrini werd ook gezocht in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs.

Parijs was eigenlijk het doelwit

Op vrijdag werd ook de Zweedse Syriëstrijder Osama Krayem gearresteerd, dankzij tips van de Zweedse geheime dienst SAPO. Hij heeft inmiddels bekend dat hij de man was die Khalid el-Bakraoui begeleidde naar metrostation Maalbeek, waar El-Bakraoui zich opblies.

Politieagent tijdens zoekactie zaterdag in BrusselFoto Yves Herman/Reuters

Tegen de BBC getuigden een imam en een tante hoe Krayem onaangekondigd uit Malmö naar Syrië vertrok. Hij zou in korte tijd zijn geradicaliseerd in een ondergrondse moskee in de Zweedse stad. „Niemand van de familie was op de hoogte”, aldus de tante. „Tot hij belde vanuit Syrië en zei dat hij zich bij IS had aangesloten en niet zou terugkeren.”

Krayem keerde niet terug naar Zweden maar dook in Brussel op, waar hij op 22 maart, de dag van de aanslagen, de metro nam met Khalid el-Bakraoui. Op videobeelden van bewakingscamera’s is te zien dat Krayem eenzelfde rugzak droeg als El-Bakraoui, die zijn zelfmoordaanslag uitvoerde. Maar Krayem sloeg op de vlucht.

Sinds zijn arrestatie, vrijdag, wil Krayem niet zeggen waarom hij afzag van zijn plan en waar hij de rugzak – naar verluidt vol explosieven – heeft achtergelaten.

De zoektocht naar de rugzak was mogelijk het motief van de huiszoekingen zaterdag in het Brusselse Etterbeek. Eén verdachte, een handlanger van Abdeslam die in oktober vorig jaar met valse Syrische papieren naar België reisde, is nog spoorloos. De Belgische politie houdt er rekening mee dat hij zich in Brussel schuilhoudt en in het bezit is van Krayems rugzak.

Terwijl de zoekacties in Brusselse gemeentes aanhouden wordt er in Belgische media volop gespeculeerd over de ondervraging van Mohamed – ‘man met het hoedje’ – Abrini. Hij zou, volgens bronnen van de Vlaamse krant De Standaard, hebben verklaard dat de aanslagen van 22 maart aanvankelijk Parijs als doelwit hadden. Maar op het laatste moment werd gekozen voor Brussel, omdat de terroristen zich, na de arrestatie van Abdeslam een paar dagen ervoor, opgejaagd voelden.

    • Tijn Sadée