Vuurwerkexplosies bij tempel in Zuid-India vergen 108 levens

In de deelstaat Kerala liep een festival bij een hindoetempel uit op een drama door ontploffend vuurwerk.

Bij een religieus festival bij een tempel in de buurt van de Zuid-Indiase kuststad Kollam zijn zondag door vuurwerkexplosies zeker 108 mensen gedood. Er vielen 280 gewonden, veelal met zware brandwonden.

De politie heeft vijf werknemers van het bedrijf dat het vuurwerk zou verzorgen gearresteerd. Na verhoor zijn ze echter vrijgelaten. De vijftien bestuurders van de hindoetempel zijn nog voortvluchtig.

Het ongeluk gebeurde tijdens een nachtelijke vuurwerkshow ter ere van de hindoegodin Kali, die onder meer wordt geassocieerd met vernietiging. Volgens de politie kwamen vonken terecht in een gebouw waar vuurwerk lag opgeslagen. Indiase nieuwszenders toonden beelden van niet-ontploft vuurwerk: grote staven die in bundels van 15 tot 20 stuks aan elkaar waren gebonden.

Om het gebouw hadden zich zo’n 10 tot 15.000 mensen verzameld. Op een filmpje is een serie zeer zware explosies te zien. Stukken gewapend beton werden weg geslingerd. Een van de slachtoffers zou een motorrijder zijn geweest die op bijna een kilometer verderop nog zou zijn geveld.

De autoriteiten zeiden geen toestemming voor de vuurwerkshow te hebben gegeven. „Er was zelfs geen vergunning om het vuurwerk op te slaan”, aldus Oommen Chandy, premier van de deelstaat Kerala, waar de ramp plaatsvond.

Veel van de doden waren zo verkoold dat ze slechts via DNA-materiaal geïdentificeerd kunnen worden, aldus TP Senkumar, de politiecommandant van Kerala. De zwaargewonden werden met legerhelikopters naar ziekenhuizen vervoerd; drie marineschepen voerden medische voorraden aan. De Indiase premier Modi arriveerde ’s ochtends met een team gespecialiseerde artsen. Binnenkort zijn er in Kerala verkiezingen. Modi zet in op winst van zijn Bharatiya Janata-partij, zodat hij een sterkere positie krijgt in het Hogerhuis.