‘Honderden gewonden bij bestorming grens’

Migranten hebben zondagochtend de Grieks-Macedonische grens nabij Idomeni bestormd. Macedonische soldaten schoten met rubberen kogels en er werd traangas ingezet, volgens Artsen zonder Grenzen (AzG). Daarbij vielen volgens AzG 260 gewonden: tweehonderd mensen zouden voor ademhalingsklachten zijn behandeld, dertig mensen zouden zijn geraakt door rubberen kogels en nog eens dertig raakten op een andere manier gewond. Macedonië ontkent dat er is geschoten met rubberen kogels. Griekenland wil dat alle migranten in Idomeni, zo’n elfduizend, naar kampen elders in Griekenland gaan. Velen weigeren en hopen nog steeds door te reizen naar West-Europa. Sinds enige tijd laat Macedonië geen migranten meer door; de hele zogenoemde Westelijke Balkanroute is afgesloten. (NRC)