Van de ring naar de Senaat

Manny Pacquiao stopt in stijl, met een wereldtitel in het weltergewicht. Hij keert terug naar de Filippijnen, om senator te worden.

Manny Pacquiao, zaterdagavond.Foto Christian Petersen/AFP

Hij gaat de geschiedenis in als de beste Aziatische bokser, en de enige die in acht verschillende gewichtsklassen de wereldtitel veroverde, over een periode van 21 jaar als prof. Zaterdag bokste én won de 37-jarige Manny Pacquiao zijn – zeer waarschijnlijk – laatste gevecht, in Las Vegas, voor bijna 15.000 toeschouwers. Na twaalf ronden besliste hij het titelgevecht in het weltergewicht tegen de Amerikaan Timothy Bradley op punten in zijn voordeel, met een royaal verschil. Om voorgoed terug te keren naar zijn vaderland, de Filippijnen.

Zaterdagavond bleek dat Pacquiao, mede dankzij een operatie, volledig hersteld was van de blessure aan zijn rechterschouder, die hem in mei vorig jaar parten speelde tegen Floyd Mayweather. Achteraf bleek dat hij met schouderproblemen aan dat gevecht was begonnen, wat leidde tot verontwaardiging bij mensen die geld hadden ingezet op een zege van de Filippijn. Hij verloor op punten van Mayweather, in wat alleen vanwege de financiële proporties het Gevecht van de Eeuw mocht worden genoemd.

Zaterdag sloeg Pacquiao zijn tegenstander tweemaal tegen het canvas; Bradley kwam beide keren overeind en haalde ook het einde van het twaalf ronden tellende gevecht.

Pacquiao neemt na zijn 58ste overwinning afscheid van het boksen als een van ’s werelds rijkste sporters. Vorig jaar mei sloeg hij zelfs als verliezer financieel een grote slag met het titelgevecht tegen Floyd Mayweather jr.; deze Amerikaan heeft niet voor niets de bijnaam ‘Money’: hij staat bovenaan de meest recente lijst (2015) van het tijdschrift Forbes met bestverdienende sporters, met 300 miljoen dollar (274,6 miljoen euro), 140 miljoen meer dan Paquiao.

Pacquiao gaat terug naar zijn vaderland om bij zijn familie te zijn en, naar eigen zeggen, om het volk te dienen. In mei zijn op de Filippijnen de verkiezingen voor de Senaat en ‘Pac-Man’ – al lid van het Huis van Afgevaardigden – mikt op een zetel als senator, een functie die moeilijk te combineren is met een rol in de ring. (NRC)