Twee punaises in je oogbollen

Marc Hijink bespreekt ontwikkelingen in tech. @MarcHijinkNRC

Inmiddels gaat het weer beter, dank u. Afgelopen week zat ik met één oog tegen het scherm van de telefoon geperst om nog iets te kunnen lezen. Ik had m’n ogen laten laseren en dat levert tijdelijke slechtziendheid op. De artsen hadden ervoor gewaarschuwd, toch was ik verrast om opeens niks meer te kunnen met tv, tablet, computer of telefoon. Je wereld wordt heel erg klein. En wazig.

Ik luister maar naar een audioboek om afgeleid te worden van de pijn, alsof twee punaises langzaam in je oogbollen gedrukt worden. Hoort er allemaal bij, meneer.

Twitter avatar marchijinkNRC marc hijink @nrc Na 3 dagen after-ooglaserslechtziendheid kan ik weer iets met een beeldscherm. Mijn diepe respect voor iedereen met een gezichtsbeperking.

Nu zie ik zonder lenzen of bril weer zo scherp als een havik – operatie geslaagd. Ik geniet van het voorjaar in high definition en heb diep respect gekregen voor iedereen die zich moet redden met beperkt gezichtsvermogen. 

Twee procent van de Nederlanders heeft een visuele beperking: 350.000 mensen, waarvan er 80.000 volledig blind zijn. Voor hen is de technologische revolutie vaak een technologische worsteling. 39 procent van de visueel gehandicapten heeft een baan (tegenover 72 procent van de ‘normale’ bevolking), vaak omdat de ict op de werkplek het laat afweten.

Niet iedereen is blij met dat stijlvolle, dunne lettertype

Die wijsheid komt niet van mij maar van een vriend die bij de Oogvereniging werkt. Hij legt uit dat de toegankelijkheidsopties op de pc achter de feiten aanlopen. Windows heeft geen Nederlandse voorleesstemmen die tekst naar spraak vertalen. De prijzige software die blinden gebruiken voor auditieve hulp, werkt niet altijd samen met nieuwe besturingssystemen.

Op tablets en smartphones kunnen slechtzienden meer; Android en iOS kunnen koeienletters op het scherm projecteren en dankzij de voorleesfunctie kunnen blinden toch gebruikmaken van een aanraakscherm.

Maar vormgevers van apps en websites houden te weinig rekening met visueel gehandicapten. Ze hebben een voorkeur voor flinterdunne lettertypes (want stijlvol) en gebruiken weinig contrast: grijze letters op een witte achtergrond. Een grote Nederlandse bank sloeg vorig jaar nog de plank mis met een bankier-app die onbruikbaar bleek voor blinden.

De toegankelijkheidsopties zijn de meest onderschatte functies van de computer. Nu ons leven zich grotendeels op beeldschermen afspeelt, moeten we die wereld ontsluiten voor iedereen. De Eerste Kamer vergadert vandaag over een VN-verdrag over de rechten van personen met een handicap. Er is ook een European Accessibility Act in de maak die pc’s en telefoons beter bruikbaar moeten maken voor de 30 miljoen Europeanen met beperkt zicht. „In de VS zijn ze verder, in de EU staat accessibility nog niet erg op het netvlies”, zegt de vriend van de Oogvereniging, met een knipoog.

Meer lezen over tech en media? Volg ons op Twitter: @NRCTechMedia