Tijd dringt voor Kromowidjojo

Ranomi Kromowidjojo wint bij de Swim Cup, maar de olympische vorm is er nog niet. „Ze moet fit worden.”

Ranomi Kromowidjojo op de 100 meter vrije slag die zij won voor Femke Heemskerk. Foto ANDRE WEENING/ANP ORANGE PICTURES

Een brede lach. Prima race, lekker gevoel. Optimisme troef. Luchtig als altijd beschreef Ranomi Kromowidjojo zondagavond hoe fijn haar 100 meter vrije slag was verlopen, in de finale van de Swim Cup in Eindhoven. En gewonnen, vlak voor Femke Heemskerk. Even verderop in het zwembad dacht haar coach, Patrick Pearson, er heel anders over. Hij noemde haar eindtijd (53,55 seconden) op het koninginnenummer zelfs „onwaardig” en kondigde meteen aan „goede gesprekken” te gaan voeren met de regerend olympisch kampioene.

De haakse opvattingen van pupil en coach over één en dezelfde race galmden zondag lang na in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion. Vier maanden voor Rio, waar de sprintkoningin van Londen (2012) twee olympische titels verdedigt, beseft Pearson dat de tijd begint te dringen. „Als ze écht wil, dan zal ze nog iets moeten veranderen”, sprak hij. „Dat beseft ze wel, maar ik ga er wat meer druk op zetten. Ze moet iets fitter worden. Maar dat weet ze wel.”

Het is een gevecht dat vorige coaches ook uitvochten met de talentvolle Groningse sprintster. Na haar successen in Londen nam Kromowidjojo even pauze om haar leven te overdenken en haar topsportcarrière een nieuwe draai te geven. Die onderbreking had echter ook gevolgen voor haar lichaam. Kromowidjojo’s toenmalige coach Christiaan Sloof zei twee jaar geleden al dat ze kilo’s moest verliezen als ze wilde terugkeren aan de wereldtop.

Pearson, die in 2014 het stokje overnam van Sloof, constateert langs dezelfde lijnen dat Kromowidjojo „van heel ver” komt na Londen, en dat ze te veel ‘omvang’ had om echt te kunnen concurreren met de beste sprintsters van dit moment, de Zweedse Sarah Sjöström en de Australische zusjes Cate en Bronte Campbell.

Pearson zag overigens niet alleen nadelen in het toegenomen gewicht van Kromowidjojo, dat ook wijst op een betere ontwikkeling van haar spieren. Hij besteedde veel aandacht aan het vergroten van haar belastbaarheid tijdens de trainingen. Juist op dat vlak was ze in het verleden, onder haar coach en mentor Jacco Verhaeren, kwetsbaar gebleken. „Ranomi kan op nu trainingen veel meer werk aan dan in de periode onder Jacco”, zegt Pearson. „Onder hem moest ze af en toe een training overslaan omdat het te veel voor haar was. De ene keer een keelpijntje, de andere keer hoofdpijn. Nu zwemt Ranomi elke week vijf kilometer méér dan in die periode onder Jacco. En ze komt veel fitter uit de trainingen, ze herstelt beter.”

Dat Kromowidjojo meer inhoud heeft dan vroeger blijkt onder meer uit haar prestaties op de 200 meter vrije slag, één van haar bijnummers. Onlangs verbeterde ze in Edinburgh haar persoonlijk record met maar liefst zeventiende van een seconde. „Dat was in acht jaar niet gebeurd”, zegt Pearson.

Het afgelopen jaar raakte Kromowidjojo de nodige kilo’s kwijt, onder meer door regelmatige fietstrainingen. Inmiddels zit ze volgens Pearson bijna op het gewenste gewicht voor de Spelen. „Iedereen is heel erg gefocust op die kilo’s, maar dat slaat nergens op”, zegt hij. „Ik vind het belangrijker wat ze in de trainingen doet. Ze is een paar kilo zwaarder dan in 2012 omdat ze meer spiermassa heeft. Ze kan nog iets kwijtraken, maar niet veel meer. Fysiologische metingen geven aan dat ze qua kracht op haar hoogste niveau ooit zit. Die is vele malen hoger dan de afgelopen jaren. Nu moet ze daar profijt van gaan trekken.”

Het gat met Sjöström is groot

Kromowidjojo wil niks weten van overtollig gewicht. „Die tijden zijn voorbij”, zei ze zondagavond. Zij houdt zich liever vast aan de tijd die ze zaterdag zwom, in de halve finale (53,21). Daarmee staat ze dit seizoen derde op de wereldranglijst, maar het gat met Sjöström (52,78) en Cate Campbell (52,85) is nog erg groot. Kromowidjojo zwom die tijden voor het laatst in 2012. En de verwachting is dat het in Rio nog enkele tienden sneller zal gaan, richting 52,5.

Dat beseft ook Pearson. Hij acht het noodzakelijk zijn zwemster zo snel mogelijk topfit te krijgen, om rust te creëren in de laatste maanden voor Rio. Tot de laatste gram. „De tijd is er nog”, zegt Pearson. „Ik heb eerder tijdens een stage in Thailand gezien dat ze in een heel korte tijd een stuk fitter kan worden. Daar zijn de komende twee, drie weken voor bedoeld.”

Kromowidjojo maakt er zelf geen woorden aan vuil. „Die echte topvorm zal er van de zomer wel zijn”, zegt ze. „Daar maak ik me absoluut geen zorgen over. Ik had graag iets harder gezwommen om de aansluiting te vinden met de topdrie. Dat is vandaag niet gelukt, het was geen vuurwerk, maar ik heb er vertrouwen in dat het beter kan. Er zijn nog vier maanden. De Spelen doen altijd iets geks met mensen, bij mij altijd iets goeds. Het heeft geen enkele zin om nu te stressen. Daar ga je helemaal niet harder van zwemmen. Ik heb zin in de zomer.”

    • Rob Schoof