While you were sleeping... in the US

Terugroepactie Tesla Model X vanwege onveilige stoelen

Foto AFP

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Tesla roept 2700 terreinwagens van Model X terug, omdat de stoelen in de achterste rij mogelijk onveilig zijn. Dat bleek volgens The Financial Times bij strenge crash-tests in Europa. Het gaat om alle auto’s die vanaf de lancering afgelopen september tot 26 maart in de Verenigde Staten zijn verkocht.

Tesla stelde alle klanten per e-mail op de hoogte:

“Recently, during an internal seat strength test that was conducted prior to the start of Model X deliveries in Europe, the recliner in a third row Model X seat unexpectedly slipped [...] Despite these prior successful tests and no reports of a third row seat slipping in any customer vehicles, we have decided to conduct a voluntary recall as a precautionary measure and will be replacing all affected third row seat backs.”

Volgens Tesla zijn alle stoelen binnen vijf weken vervangen. De auto’s kunnen in de tussentijd gewoon gebruikt worden, alleen de achterste rij stoelen niet.

Resultaten Alcoa zwaar onder druk door lage aluminiumprijzen

Ondanks dat de resultaten beter waren dan analisten hadden verwacht, heeft aluminiumproducent Alcoa de winst drastisch zien dalen. Het eerste grote bedrijf dat kwartaalresultaten publiceert maakte in de eerste drie maanden van dit jaar 16 miljoen dollar winst, terwijl dat vorig jaar 195 miljoen dollar was, schrijft The Wall Street Journal. Dat komt vooral door de lage aluminiumprijzen, maar ook door nadelige wisselkoerseffecten.

Alcoa splitst zich later dit jaar op in twee beursgenoteerde bedrijven. Een gaat zich toeleggen op de productie van hoogwaardige materialen voor de vliegtuigindustrie en de automotive-industrie en de ander op het delven van bauxiet en het produceren van aluminium.

Vooruitlopend op die splitsing verdwijnen er in totaal mogelijk 2000 banen, zo maakte Alcoa tegelijk met de kwartaalcijfers bekend. Bij de afdeling ‘Engineered Products’ zijn de afgelopen maanden al 600 banen geschrapt en daar komen er nog zo’n 400 bij. En vanwege de slechte marktomstandigheden overweegt het bedrijf nog eens 1000 banen te schrappen.

In de handel nabeurs verloor het aandeel Alcoa 4,7 procent.

Gunstige schikking voor Goldman Sachs

Als laatste grote bank staat Goldman Sachs op het punt een schikking te treffen voor de fouten die het heeft gemaakt in aanloop naar de financiële crisis. Op papier moet de bank 5,1 miljard dollar betalen aan de staat, maar dat kan gezien de kleine lettertjes zomaar een miljard lager uitvallen, ontdekte The New York Times.

Dat komt door belastingvoordelen en omdat de bank verplicht moet bijdragen aan stimuleringsmaatregelen van de overheid zoals sociale woningen, maar daar ook weer een deel van terug kan verdienen. Alle banken hebben soortgelijke voorwaarden opgenomen in de schikkingsovereenkomst, maar Goldman Sachs wordt wel heel erg met fluwelen handschoentjes aangepakt.

Dat vindt ook oprichter Dennis Kelleher van belangenorganisatie Better Markets:

“The problem all along, with all of these settlements — and this one highlights it even more — is that they are carefully crafted more to conceal than reveal to the American public what really happened here — and what the so-called penalty is.”

Goldman is gestraft omdat het investeerders effecten verkocht zonder er op te wijzen dat de achterliggende hypotheken mogelijk niet afgelost zouden kunnen worden. Goldman erkent de fouten in een schriftelijke verklaring.