Steeds meer landbouwgrond gebruikt voor aspergeteelt

Vooral op de geschikte zandgrond in Limburg worden op veel meer akkers asperges verbouwd.

De eerste asperges van de buitenteelt op verwarmde grond in 2015.
De eerste asperges van de buitenteelt op verwarmde grond in 2015. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Steeds meer landbouwgrond in Nederland wordt gebruikt voor de teelt van asperges. Eind vorig jaar was voor 3.570 hectare aan grond voor de groente ingeruimd, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat was een toename van 7 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Het zogeheten ‘aspergeareaal’ is daarmee aanmerkelijk groter dan op het dieptepunt in 2000, toen het gewas op 2.084 hectare groeide. Vooral sinds 2007 neemt het oppervlak waarop asperges worden geteeld met grote sprongen toe. In de afgelopen negen jaar groeide dat gebied met meer dan 50 procent.

De toename van de hoeveelheid aspergegrond komt vooral voor rekening van Limburg, waar ruim 190 hectare aan oppervlak bij kwam. In de zuidelijke provincie wordt, samen met Noord-Brabant, sowieso het overgrote deel van de asperges geteeld. Dat heeft te maken met de bodem: asperges groeien het best op zandgrond.

Ook de oogst flink gegroeid

Naast het teeloppervlak nam ook de aspergeoogst vorig jaar flink toe, met 7,5 procent naar 17,1 miljoen kilo. Gemiddeld gezien kwam de oogst daarmee op 5,8 ton per hectare. De opbrengst per hectare ligt daarmee aanmerkelijk hoger dan ruim vijftig jaar geleden, toen een dergelijke lap grond gemiddeld ongeveer één ton aan asperges voortbracht.

Een verklaring daarvoor dat asperges steeds vroeger geoogst kunnen worden, zo schreef het statistiekbureau vorig jaar al in een toelichting. Dit jaar was zelfs sprake van een uitzonderlijk vroege oogst, zo meldde het Brabants Asperge Genootschap vorige maand aan ANP. In het Brabantse Terheijden werden de eerste asperges half maart al gestoken.

Normaal gesproken steken de eerste asperges pas eind maart of begin april hun koppen boven de grond. De eerste oogst volgt dan vaak twee weken later, aldus het persbureau. Dat de oogst nu zo veel eerder is, komt doordat het afgelopen winter veel warmer was dan gemiddeld.

    • Joost Pijpker