Winkeldief steeds vaker jonge vrouw

Winkeldieven werden ook voor 2,5 miljoen euro geplukt.

Koen Suyk/ANP

Jonge vrouwen maken zich steeds vaker schuldig aan winkeldiefstal. Vijf jaar geleden waren jonge mannen nog in de meerderheid (59 procent). Nu zijn in de leeftijdscategorie 18 tot en met 25 jaar is het aantal mannelijke en vrouwelijke daders gelijk, blijkt uit cijfers van Detailhandel Nederland.

Vrouwen gaan vaak voor spullen die makkelijk mee te nemen zijn in een handtas, zoals cosmetica, etenswaren en dure elektronica. Het merendeel van de winkeldieven is nog altijd man. Winkeldieven zijn gemiddeld 39 jaar oud. In 2011 was dat nog 42 jaar.

Dieven geplukt

Uit de cijfers blijkt ook dat Nederlandse winkeliers de afgelopen jaren miljoenen euro’s hebben teruggehaald bij winkeldieven. Via de stichting Afrekenen met Winkeldieven werd meer dan 2,5 miljoen euro geïnd.

Winkeldiefstal blijft onverminderd een groot probleem in ons land, stelt de brancheorganisatie die pleit voor nieuwe stappen, tegenover het ANP. De organisatie wil graag dat er meer ruimte komt binnen het strafrecht voor financiële genoegdoening voor de winkelier.

Bert van Steeg, secretaris winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland:

“Nu verdwijnt de boete die een officier van justitie oplegt voor winkeldiefstal in de schatkist, maar door de wet zo aan te passen dat ook de winkelier altijd wordt gecompenseerd voor geleden schade, zal de aangiftebereidheid stijgen en wordt het vertrouwen van de winkelier in de autoriteiten versterkt. Een win-win situatie.”

De cijfers komen uit een onderzoek van stichting Afrekenen met Winkeldieven naar ruim 25.000 meldingen van winkeldiefstal.

    • Bas Tooms