Staakt-het-vuren Jemen ondanks dodelijk geweld van kracht

Enkele uren voordat de door de VN bemiddelde wapenstilstand inging vond dodelijk geweld plaats.

Een Jemenitische strijder in de provincie Marib, kijkt naar gevechten tussen het regeringsleger en Houthi's.
Een Jemenitische strijder in de provincie Marib, kijkt naar gevechten tussen het regeringsleger en Houthi's. Foto Nabil Hassan / AFP

De vechtende partijen in Jemen hebben zoals afgesproken in de nacht van zondag op maandag de wapens neergelegd. Enkele uren voor de door de VN bemiddelde wapenstilstand vond wel dodelijk geweld plaats, meldt persbureau Reuters. In de centraal gelegen provincie Bayda kwamen volgens lokale functionarissen op zondag meer dan twintig mensen om het leven.

Het staakt-het-vuren is een belangrijke graadmeter voor de vredesbesprekingen die op 18 april worden hervat in Koeweit. Saoedi-Arabië en de Houthi-rebellen moeten dan een oplossing zien te vinden voor het conflict dat sinds maart 2015 is opgelaaid met meer dan zesduizend doden tot gevolg, van wie de helft burgers.

Eerdere wapenstilstanden

Sinds het begin van het conflict is al drie keer eerder een wapenstilstand afgekondigd. De laatste trad half december in werking, maar werd begin januari beëindigd op initiatief van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie.

Beide partijen kondigden aan het staakt-het-vuren te respecteren. Een woordvoerder van de door de Soedi-Arabië geleide coalitie waarschuwde wel:

“Als sprake is van een schending, hebben wij het recht om wraak te nemen, om de situatie op dat moment te beoordelen en de nodige maatregelen te nemen om deze schendingen te stoppen.”

De oorlog in Jemen woedt tussen de shi’itische Houthi’s en het sunnitische Jemenitische leger dat loyaal is aan president Hadi. De regering van Jemen voelde zich na een staatsgreep genoodzaakt op te stappen en vertrok uit de hoofdstad Sana’a naar Aden. De rebellen grepen vervolgens de macht in Sana’a en andere delen van het land.

    • Menno Sedee