Staakt-het-vuren Jemen lijkt stand te houden

Wapenstilstand gaat vooraf aan nieuwe vredesbesprekingen die op maandag 18 april moeten beginnen in Koeweit.

De strijdende partijen in Jemen hebben, zoals afgesproken, in de nacht van zondag op maandag de wapens neergelegd. De wapenstilstand, die onder bemiddeling van de Verenigde Naties tot stand kwam, gaat vooraf aan nieuwe vredesbesprekingen, die op maandag 18 april moeten beginnen in Koeweit.

Het bestand lijkt grotendeels stand te houden. Enkele uren voor de wapenstilstand zondag inging, vond wel dodelijk geweld plaats. In de centraal gelegen provincie Bayda kwamen volgens lokale functionarissen twintig mensen om. De hoofdstad Sana’a, die door de oorlog zwaar is gehavend, maakte zondag wel een rustige nacht mee. Maar in de zuidwestelijke stad Taiz braken er gevechten uit, enkele uren nadat het bestand inging.

Sinds het begin van het conflict is al drie keer eerder een wapenstilstand afgekondigd. De laatste trad half december in werking, maar werd begin januari beëindigd op initiatief van de Saoedische coalitie. Dit keer lijkt het bestand iets meer kans van slagen hebben, want Saoedi-Arabië probeert voorzichtig een uitweg te zoeken uit het uitzichtloze conflict.

Beide zijden kondigden aan het staakt-het-vuren te respecteren. De Saoedische coalitie zal geen luchtaanvallen meer uitvoeren in aanloop naar de vredesbesprekingen. Een woordvoerder van de door de Saoedi-Arabië geleide coalitie waarschuwde wel: „Als sprake is van een schending, dan hebben wij het recht op vergelding om de situatie op dat moment te beoordelen en maatregelen te nemen om de schending te stoppen.” De Houthi’s behielden zich ook het recht voor een aanval te vergelden.

De oorlog in Jemen gaat tussen de shi’itische Houthi-rebellen en troepen van oud-president Saleh aan de ene kant, en de Jemenitischr regering, lokale burgermilities, zuidelijke separatisten, speciale eenheden uit de Golfstaten aan de andere kant.

Ruim 6.300 mensen, van wie de helft burgers, zijn omgekomen sinds de oorlog escaleerde in maart 2015. Toen de Houthi’s de havenstad Aden dreigden in te nemen, vluchtte president Hadi het land uit. Daarop intervenieerde een coalitie van sunnitische landen onder leiding van Saoedi-Arabië. De VS ondersteunen de coalitie logistiek, met inlichtingen en wapens. Mensenrechtenorganisaties hebben daar zware kritiek op.

De Saoediërs vrezen dat de Houthi’s worden gesteund door hun aartsrivaal Iran, dat zijn invloed op het Arabische Schiereiland zou willen uitbreiden. Maar volgens de meeste analisten is dit een overdreven voorstelling van zaken. (AP, Reuters)