Sparta wint titel en keert terug in de Eredivisie

De Rotterdammers wonnen maandagavond met 3-1 van Jong Ajax en werden daarmee kampioen in de Jupiler League.

Michel Breuer viert zijn doelpunt voor Sparta, tijdens een eerdere wedstrijd dit seizoen. Foto Bas Czerwinski / ANP

Sparta keert volgend jaar terug in de Eredivisie. De Rotterdammers wonnen maandagavond met 3-1 van Jong Ajax en stelden daarmee de titel in de Jupiler League veilig. Met nog drie duels te gaan heeft Sparta tien punten voorsprong, waardoor de club niet meer te achterhalen is door de concurrentie.

In het eigen Kasteel kwam Sparta al vroeg op voorsprong tegen het tweede team van Ajax, na een snel doelpunt van de Belgische Loris Brogno. In de loop van de tweede helft kreeg de oudste club van Nederland het echter steeds moeilijker met Jong Ajax. Met een kwartier te gaan, resulteerde dat in een doelpunt van Daley Sinkgraven: 1-1.

Even leek Sparta daarmee het kampioensfeest nog een speelronde te moeten uitstellen, iets wat afgelopen weekeinde ook al gebeurde na een gelijkspel op bezoek bij Helmond Sport. Maar vlak voor tijd schoot veteraan Michel Breuer zijn club alsnog richting de overwinning. Niet veel later gooide Sherjill MacDonald de wedstrijd in het slot.

Drie Rotterdamse clubs in Eredivisie

De afgelopen seizoenen was Sparta ook al meermaals dicht bij promotie naar het hoogste voetbalniveau, maar telkens ging dat mis in de nacompetitie. Door de titel promoveert de club nu rechtstreeks naar de Eredivisie. Sparta speelde zes achtereenvolgende seizoenen in de Jupiler League, na degradatie in 2010.

Door de promotie bestaat de kans dat er volgend seizoen drie Rotterdamse clubs in de Eredivisie uitkomen. Dit jaar spelen Feyenoord en Excelsior al op het hoogste niveau. Excelsior moet daarvoor nog wel de nacompetitie ontlopen.

    • Joost Pijpker