Minstens 106 doden bij vuurwerkshow India

Bij een religieus festival nabij de Zuid-Indiase kuststad Kollam zijn zondag door vuurwerkexplosies ten minste 106 mensen gedood. Er vielen zeker 280 gewonden, veelal met zware brandwonden.

Het ongeluk gebeurde tijdens een urenlange nachtelijke vuurwerkshow ter ere van de hindoegodin Kali, die onder meer wordt geassocieerd met vernietiging. Volgens de politie kwamen vonken terecht in een gebouw waar vuurwerk lag opgeslagen. Indiase nieuwszenders toonden beelden van niet-ontploft vuurwerk: grote staven die in bundels van 15 tot 20 stuks aan elkaar waren gebonden.

Om het gebouw hadden zich naar schatting tien- tot vijftienduizend mensen verzameld. Op een filmpje is een serie zeer zware explosies te zien. Stukken gewapend beton werden weg geslingerd. Een van de slachtoffers zou bijna een kilometer verderop nog zijn geveld.

De autoriteiten zeiden geen toestemming voor de vuurwerkshow te hebben gegeven. „Er was zelfs geen vergunning om het vuurwerk op te slaan”, aldus deelstaatpremier Oommen Chandy.

De zwaargewonden werden met legerhelikopters naar ziekenhuizen vervoerd; drie marineschepen voerden medische voorraden aan. De Indiase premier Modi arriveerde ’s ochtends met een team gespecialiseerde artsen. Binnenkort zijn er in de deelstaat Kerala verkiezingen. Modi zet in op winst van zijn Bharatiya Janata-partij, zodat hij een sterkere positie krijgt in het Hogerhuis.