Rechter: tweet Plasterk in zaak-Van Rey ‘niet gelukkig’

Een tweet van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) over uitspraken die politicus Jos van Rey vorige week deed over burgemeestersbenoemingen is volgens de rechtbank „qua timing niet gelukkig”. Volgens rechtbankvoorzitter Jacco Janssen is het oordeel over het verweer van een verdachte in eerste instantie aan de rechter.

Van Rey zei vorige week maandag dat kandidaten voor burgemeestersbenoemingen „binnen de partijlijn” geregeld worden bijgepraat over vertrouwelijke informatie. Plasterk twitterde daarna: „Ik heb nu zeer veel burgemeesters en CdKs voorgedragen zien worden. ‘Iedereen doet aan klankborden’ is niet waar.”

Volgens Gitte Stevens, de advocaat van Van Rey, is de tweet „niet onhandig, maar ongehoord. Het is een flagrante schending van de Trias Politica (de scheiding der machten). Het gaat hier niet om de burgemeester van Lutjebroek, maar om de minister van Binnenlandse Zaken.” Volgens haar bevestigt de tweet de indruk dat de zaak-Van Rey „een politieke afrekening, een politiek proces” is.

Stevens vroeg ook om Plasterk op te roepen als getuige. De rechtbank had dit verzoek nog in beraad bij het ter perse gaan van deze krant.