President Venezuela vraagt vrouwen niet meer te föhnen

Werknemers in het land kregen eerder elke vrijdag vrij om energie te besparen.

President Nicolás Maduro.
President Nicolás Maduro. Juan Barreto/AFP

Het gaat al tijden niet goed met Venezuela. Het land verkeert in een economische en energiecrisis. Eerder kregen ambtenaren al elke vrijdag vrij, nu komt president Nicolás Maduro met een andere creatieve oplossing voor het nijpende energietekort: vrouwen moeten stoppen met hun haar te föhnen.

Tijdens een televisietoespraak vroeg Maduro vrouwen hun föhngewoonten aan te passen en “alleen een haardroger te gebruiken bij speciale gelegenheden.” Ook het gebruik van andere elektrische apparaten als airconditioners moet omlaag volgens de president.

Hoewel Venezuela enorm veel olie produceert, haalt het de meeste energie uit waterkrachtcentrales. Dat geeft problemen, omdat het waterpeil bij de Guri Dam de laatste tijd erg laag staat door aanhoudende droogte. Critici menen dat het tekort komt door slecht onderhoud van de centrales.

“Slechts een idee”

Het niet gebruiken van haardrogers is niet alleen energiezuiniger, maar heeft ook een esthetisch effect. “Ik ben er zeker van dat een vrouw er mooier uitziet als ze haar vingers gewoon door haar haren haalt en het dan laat drogen. Het is slechts een idee van mij”, aldus de president.

Al Jazeera ging langs bij een kapper in Caracas, de hoofdstad van Venezuela:

    • Bas Tooms