PKN verwerpt anti-Joodse uitspraken Luther

De kerkhervormer schreef in 1543 dat Joden naar werkkampen moesten.

Roos Koole/ANP

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) distantieert zich maandag voor het eerst officieel van de anti-Joodse uitspraken van Maarten Luther. Vanmiddag wordt tijdens een bijeenkomst een verklaring voorgelezen, ingezien door dagblad Trouw, waarin afstand wordt genomen van de “akelige en ontoelaatbare uitspraken van Luther over de Joden”.

Tijdens een bijeenkomst in Utrecht, een studiedag mede georganiseerd door Kerk en Israël, worden kerkelijke standpunten over Luther (1483-1546) en de Joden tegen het licht gehouden. Wat de Duitse reformator heeft gezegd kan absoluut niet, staat volgens Trouw in de verklaring.

Joden naar werkkampen

Luther schreef in 1543 onder meer het boekje Over de Joden en hun leugens waarin hij onder meer oproept om Joden hun waardevolle bezittingen af te nemen, naar werkkampen te sturen en synagogen in brand te steken. Dit geschrift van de geestelijke werd door sommige protestanten gebruikt om discriminatie van Joden te legitimeren.

In juni vorig jaar vroegen het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), de orthodoxe rabbijn Raphael Evers en de liberale rabbijn Menno ten Brink de PKN al om afstand te nemen van Luthers kwetsende uitspraken. In 2017 is de herdenking van vijfhonderd jaar Reformatie. Het zou volgens hen een mooie gelegenheid zijn om vóór die tijd Luthers uitspraken af te wijzen.

    • Bas Tooms