Tweede Kamer wil parlementaire ondervraging houden over onthullingen

PvdA, SP en GroenLinks willen, met behulp van een parlementaire ondervraging, snel betrokkenen bij de onthullingen van de Panama Papers onder ede horen. Er is steun van D66, ChristenUnie, de Partij voor de Dieren, Groep Kuzu/Öztürk en de eenmansfractie Norbert Klein. Hierdoor is er met 77 zetels een krappe Kamermeerderheid voor de ondervraging.

De Kamerleden zeggen dat ze met de parlementaire ondervraging „dieper inzicht willen krijgen in aard en omvang van internationale fiscale constructies”.

Het is voor het eerst dat de parlementaire ondervraging als onderzoeksinstrument wordt ingezet. De ondervraging is eenvoudiger dan een parlementaire enquête, maar weegt zwaarder dan een hoorzitting. Bij een parlementaire ondervraging kunnen betrokkenen relatief snel onder ede kunnen worden gehoord; ze zijn verplicht mee te werken. Bij eerdere hoorzittingen, over brievenbusmaatschappijen en belastingconstructies van multinationals, kwamen verschillende uitgenodigde personen niet opdagen.

Het CDA heeft nog geen steun toegezegd. Kamerlid Pieter Omtzigt liet zondagavond aan NRC weten welwillend tegenover het plan te staan, maar voorlopig nog af te wachten „wie ze willen vragen en hoe ze het willen inkleden”. (NRC)