Ook ABN-dochter in Panama Papers

Via dochterondernemingen van ABN Amro kunnen vermogende particulieren met buitenlandse vennootschappen uit het zicht van de fiscus blijven. Dat blijkt volgens Trouw en het Financieele Dagblad uit de Panama Papers.

In de Papers komt de op Guernsey gevestigde ABN-dochter Martello naar voren als een bedrijf dat optreedt als ‘nominee shareholder’. Dat betekent dat Martello als aandeelhouder optreedt voor de daadwerkelijke eigenaar van de aandelen. ABN Amro is de enige grote Nederlandse bank die zulke diensten aanbiedt.

Martello is blijkens de Papers aandeelhouder van 25 vennootschappen op de Britse Maagdeneilanden. Daardoor is dus onduidelijk wie achter die vennootschappen zit. Foute boel? Zeker niet, benadrukt een woordvoerder van ABN Amro. Hij legt uit dat ABN Amro groot is op het vlak van private banking: bankieren voor vermogende particulieren. „Met de dienst bedient ABN Amro mensen die internationaal beleggen.”

Zulke „wereldburgers” die veel reizen en vermogen op verschillende plekken hebben staan, beleggen tegelijk in New York, Amsterdam, Hongkong en Londen. Ze moeten zich aan veel regels houden en veel administratie bijhouden. Daar speelt ABN Amro met de shareholderservice op in, benadrukt de bank. „Wij nemen die administratie uit handen. Dat is een dienst die wij graag aanbieden.”

Maar daar is dus niets fouts aan, vindt de bank. „Het ontslaat mensen niet van aangifte doen.” De woordvoerder benadrukt dat de reden dat ABN voorkomt in de Papers een mailwisseling is met Mossack Fonseca -het Panamese kantoor waar de Panama Papers vandaan komen. ABN weigerde daarin om privacygevoelige informatie van klanten te delen.

De SP laat weten dat het wil dat ABN Amro, waarvan de staat nog grootaandeelhouder is, onmiddellijk stopt met het aanbieden van de diensten.