Belangrijke spion loopt over naar Zuid-Korea

Een hoge medewerker van de Noord-Koreaanse militaire inlichtingendienst is overgelopen naar Zuid-Korea. Dit hebben de Zuid-Koreaanse autoriteiten zondag bekendgemaakt. De Noord-Koreaanse kolonel bleek al vorig jaar te zijn uitgeweken. Hij kan een belangrijke bron zijn omtrent de werkwijze van de Noord-Koreaanse inlichtingendiensten, die soms niet terugschrikken voor aanslagen tegen Zuid-Korea. Ook zou hij inzicht kunnen geven in de machtsverhoudingen in Noord-Korea, met name over de vraag of de leider Kim Jong-un echt de macht in handen heeft of dat hij slechts een werktuig is in handen van anderen. Toevallig werd eind vorige week al bekend dat een groep van 13 Noord-Koreaanse medewerkers van een restaurant in China eveneens is uitgeweken naar Zuid-Korea. (AP, BBC)