Nieuw schandaal DuPont

Veel vrouwen van de Dordtse Lycra-fabriek hadden problemen met zwangerschappen. Een giftig oplosmiddel zou de boosdoener zijn.

Het DuPont-terrein in Dordrecht. Foto ANP

Het Amerikaanse Chemieconcern DuPont in Dordrecht is weer in opspraak. Zeker dertig oud-medewerkers in de voormalige Lycrafabriek zouden ernstige zwangerschapsproblemen hebben gekregen door het giftige oplosmiddel DMAc. Dat meldde EenVandaag afgelopen weekend op basis van onderzoek.

Het actualiteitenprogramma sprak met 35 oud-medewerkers, van wie er 33 zeggen zwangerschaps- of vruchtbaarheidsproblemen te hebben gehad. Het zou onder meer gaan om miskramen, doodgeboren kinderen en baarmoederhalskanker.

DuPont (22 miljard euro omzet, 52.000 medewerkers van wie 500 in Nederland) heeft van 1964 tot 2004 Lycra geproduceerd in Dordrecht. Lycra is een synthetisch rubber dat als draad in bijvoorbeeld sportkleding en ondergoed wordt verwerkt. Bij de productie wordt het oplosmiddel DMAc ofwel dimethylaceetamide gebruikt. Inademen en huidcontact is schadelijk voor de voortplanting.

Op videobeelden uit 1986 is te zien dat vrouwen bij DuPont zonder beschermende kleding met rollen Lycra werkten. In de wetenschap, en ook binnen DuPont, was in die tijd al bekend dat DMAc schadelijk was, volgens EenVandaag. Medewerkers moesten zich beschermen tegen huid- en oogcontact en werken in goed geventileerde ruimten, staat in veiligheidsvoorschriften uit 1980.

De vrouwelijke oud-medewerkers kwamen recentelijk via Facebook met elkaar in contact. Toen bleek dat velen dezelfde ervaringen hadden.

Du Pont zegt nooit dat de zwangerschapsproblemen nooit eerder zijn gemeld. De waarden van DMAc in de fabriek zouden veilig zijn geweest. „DuPont heeft altijd verantwoordelijk en passend gehandeld op basis van de beschikbare informatie”, aldus een schriftelijke verklaring.

DuPont kreeg eerder al kritiek omdat het bij de productie van teflon in pannen gebruik maakte van het giftige perfluoroctaanzuur (PFOA of C8). Omwonenden van de fabriek zijn jarenlang blootgesteld aan deze schadelijke stof, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vorige maand bekend.