Meer dan BMW's en bierfeesten

Nederland en Beieren - wat hebben we elkaar te bieden?

Dinsdag begint een driedaagse economische missie naar de Duitse deelstaat. Onze bilaterale handel in zes grafieken.

Foto Softeis / Wikipedia

We speelden met Oranje ooit een wiedergutmachungs-oefenwedstrijd tegen Bayern München, omdat de voetbalclub boos was dat Arjen Robben zich blesseerde op het WK 2010. Het komt dus wel voor dat vertegenwoordigers op nationaal Nederlands niveau een interactie hebben met Beierse bedrijven. Veel vaker hoor je echter iets over onze relatie met Duitsland als geheel. Bijvoorbeeld dat het veruit onze belangrijkste handelspartner is.

Klopt, maar dat betekent niet dat alle deelstaten even belangrijk zijn. Dinsdag start een economische missie die speciaal naar Beieren gaat. Minister Ploumen (PvdA) van Buitenlandse Handel en zo’n honderd bedrijven en (overheids)organisaties zijn erbij, variërend van de gemeente Amsterdam tot FrieslandCampina en NXP Semiconductors. Bavaria gek genoeg dan weer niet. Woensdag staat ook nog een koninklijk bezoek op de planning. Dit is de Nederlandse handel met Beieren in zes grafieken.

Nederland en de Duitse deelstaten

Nee, Beieren is zeker niet onze belangrijkste handelspartner binnen de Duitse Bondsrepubliek. Die eer is weggelegd voor Noordrijn-Westfalen. Vreemd is dat allerminst. Het is economisch gezien de belangrijkste regio van Duitsland en hij grenst ook nog eens aan Nederland. Beieren vinden we terug op een vierde plek.

In absolute zin neemt de handel met Beieren toe. Ons handelsoverschot wordt steeds groter. In 2008 besteedden we nog 120 miljoen euro meer in Beieren dan andersom, in 2014 hielden we netto 2,2 miljard euro over aan de Beierse bilaterale betrekkingen.

De belangrijkste handelspartners van Beieren

Beieren raakt steeds meer geïnteresseerd in het kopen van producten en diensten in Nederland. In zes jaar tijd is de import uit Nederland, afgezet tegen de totale import, met ruim een procentpunt gestegen. Andersom dragen wij iets minder bij aan de Beierse verdiensten dan voorheen. Van alle export gaat er zo rond de 3,5 procent naar Nederland.

Er zijn zes landen waar Beieren meer naar uitvoert en vijf landen waar Beieren meer uit invoert. Vooral China, de VS, Oostenrijk en in wat mindere mate Tsjechië - de laatste twee grenzen aan Beieren - zijn belangrijke handelsrelaties van de deelstaat.

Waarin Nederland handelt met Beieren

Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de missie organiseert, is Beieren een “groeilocomotief” van de Duitse economie. Kansen voor Nederland zijn er in overvloed. Want:

“Met zijn kennisintensieve industrieën, enorme innovatiekracht en sterke R&D-landschap ligt de toekomst van Duitsland als economische motor van Europa met name in Zuid-Duitsland.”

In het bijzonder kunnen we veel verwachten van de IT-industrie, want Nederland en Duitsland delen volgens de RVO de drang om de vierde industriële revolutie tot een succes te brengen - kort door de bocht de opkomst van robottechnologie en kunstmatige intelligentie.

De bekendste Beierse autofabrikant BMW mag op autotechnisch gebied ver voor lopen op Nederland, dat betekent niet dat we hen niets kunnen leren, denkt de RVO. Ook BMW zal te maken krijgen met strenge milieu-eisen en wij zouden kunnen helpen met “alternatieve aandrijfsystemen en lichte materialen om het verbruik van brandstoffen en kosten te reduceren”.

Het is niet zo gek dat we proberen op deze gebieden nog nauwer samen te werken. Computersystemen en auto’s zijn al het belangrijkste in onze economische band.

De dealtjes zullen gesloten moeten worden in een druk volgepland programma. Gelukkig is er voor de deelnemers (950 euro, maximaal twee per bedrijf) ook nog liefst een half uur tijd voor een afscheidsdrankje op 14 april. Dat is van oudsher al de beste manier om de Nederlands-Beierse samenwerking te beklinken.