AzG: honderden gewonden bij bestorming Grieks-Macedonische grens nabij Idomeni

Migranten hebben zondagochtend de Grieks-Macedonische grens nabij Idomeni bestormd. Om ze weg te houden bij de grens schoten Macedonische soldaten volgens Artsen zonder Grenzen (AzG) met rubberen kogels en werd traangas ingezet. Daarbij zijn volgens AzG 260 gewonden gevallen. Zo’n vijfhonderd migranten demonstreerden voor open grenzen, waarbij sommigen de grens bestormden en de hekken probeerden te vernielen. Volgens AzG zijn tweehonderd mensen met ademhalingsklachten behandeld, zijn dertig mensen geraakt door rubberen kogels en zijn er nog eens dertig op een andere manier gewond geraakt. Macedonië ontkent dat er is geschoten met rubberen kogels, schrijft persbureau AFP. Griekenland wil dat alle migranten die zich in Idomeni bevinden, zo’n elfduizend, zich naar kampen elders in Griekenland laten vervoeren. Velen weigeren en hopen nog steeds door te reizen naar West-Europa. Sinds enige tijd laat Macedonië geen migranten meer door; de hele zogenoemde Westelijke Balkanroute is afgesloten. (NRC)