Liedjes die met weerhaakjes vastzitten in het geheugen

Vijftien jaar geleden speelden ze voor het laatst in Nederland. Sindsdien hadden ze hier geen hits en nauwelijks airplay. Toch werd er vrijdag in de HMH uitzinnig gesprongen op de muziek van Weezer. Door de jaren kon de punkrockgroep uit Los Angeles zich handhaven, omdat er op al hun albums wel weer twee liedjes stonden die bijna net zo goed waren als The Sweater Song en Buddy Holly, de hoogtepunten van hun debuut Weezer uit 1994.

Vier van de tien albums heten Weezer en om ze uit elkaar te houden spreken de fans van het blauwe, het groene, het rode en het (pasverschenen) witte album. Veel ontwikkeling zit er niet in, maar Weezer swingt als geen andere punkrockband en er zijn nadrukkelijke meezingmomenten. Zanger Rivers Cuomo is een onhandige frontman die nauwelijks contact maakt met het publiek. De tekstregel „Alle tieners zeggen nee tegen drugs met een C” had hij fonetisch ingestudeerd om zijn lied Do you wanna get high? kracht bij te zetten. Hij kent zijn recente Nederpopklassiekers.

Na de ironische, overdreven uitgesponnen gitaarsolo bij The Waste Land ging er bij de oude nummers een golf van herkenning door de zaal. Iedere Weezerfan weet dat Buddy Holly niet over de rockpionier gaat, maar over pestgedrag tegen brildragers. Des te harder ging het los op de scheur- gitaarmuziek van liedjes die zich lang geleden met kleine maar zeer hardnekkige weerhaakjes in het geheugen hebben vastgezet.

    • Jan Vollaard