Kerry bezoekt monument Hiroshima zonder excuses

Het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zet mogelijk de deur open voor een visite van president Obama.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de landen van de G7 bezochten het oorlogsmonument in Hiroshima. Onder meer de Amerikaanse bewindspersoon John Kerry legde een krans.
De ministers van Buitenlandse Zaken van de landen van de G7 bezochten het oorlogsmonument in Hiroshima. Onder meer de Amerikaanse bewindspersoon John Kerry legde een krans. Foto Kazuhiro Nogi/AFP

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft maandag een historisch bezoek gebracht aan het oorlogsmonument in het Japanse Hiroshima. De bewindspersoon bood daarbij geen excuses aan voor de 170.000 slachtoffers die vielen als gevolg van de atoombom die de Verenigde Staten in augustus 1945 loslieten op de stad. Kerry was de eerste Amerikaanse minister die het monument bezocht.

Twitter avatar JohnKerry John Kerry Honored to be 1st Sec State to visit Hiroshima Peace Memorial Museum & Park. Here is what I wrote in the guestbook. https://t.co/suQSxMCLs1

Het zeggen van “sorry” voor het bombardement op Hiroshima ligt gevoelig in zowel de Verenigde Staten als Japan. De Amerikanen menen dat de ingreep noodzakelijk was om de Tweede Wereldoorlog tot een einde te brengen, terwijl de Japanners vinden dat er 170.000 onschuldige slachtoffers vielen toen atoombom Little Boy werd neergelaten boven de stad.

https://www.youtube.com/watch?v=ABc9O3wXoeU

Kerry was in het land vanwege een bijeenkomst van de G7, een groep vooraanstaande industriële staten. Samen met zijn collega’s en de EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini legden een krans bij het Hiroshima Vredesmonument en bezochten het bijbehorende museum. Ook namen ze een moment van stilte in acht. In het gastenboek bij het museum schreef Kerry:

“Iedereen in de wereld moet zien en voelen wat de kracht is van deze herdenkingsplek. Het is een sterke en dwingende herinnering dat het niet alleen onze plicht is om de dreiging van nucleaire wapens te beëindigen, maar ook dat het voorkomen van oorlog zelf opnieuw onze toewijding verdient.”

Mogelijk bezoek Obama

Kerry was niet de hoogstgeplaatste politicus ooit die het Hiroshima-monument bezocht - dat was volgens persbureau Reuters in 2008 de voorzitter van Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi - maar wel de meest prominente. De visite van de bewindspersoon zet mogelijk de deur open voor een bezoek van president Barack Obama. Die is in mei van dit jaar in Hiroshima vanwege een top van G7-leiders.

Obama heeft volgens een anonieme regeringsvertegenwoordiger nog altijd niet besloten wat hij zal doen. Eerder verklaarde de president tijdens zijn eerste jaar in het Witte Huis dat hij het “een eer zou vinden” om het oorlogsmonument te bezoeken.

G7: wereld zonder nucleaire wapens

De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7 pleitten na afloop van het bezoek aan Hiroshima opnieuw voor “een wereld zonder nucleaire wapens”. In een gezamenlijk statement zeggen zij:

“We bevestigen opnieuw ons streven om te komen tot een veiliger wereld en om de voorwaarden te scheppen voor een planeet zonder nucleaire wapens. Het is moeilijker geworden dit streven uit te voeren door de situatie in Syrië, Oekraïne en herhaalde provocaties van Noord Korea”

    • Jorg Leijten