While you were sleeping... in Asia

Japan worstelt met de vraag: hoe worden wij weer innovatief

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Mooi verhaal in The Wall Street Journal over hoe Japan probeert weer een technologiesector op te bouwen waar de rest van de wereld niet aan kan tippen. Naarstig zoekt Japan naar vernieuwende, sprankelende en hippe bedrijven.

Een van de problemen met innovatie in Japan is dat bedrijfscultuur te star is, zegt ondernemer Taizo Son. “Japan heeft het talent en het geld maar ontbeert een ecosysteem om een eigen Silicon Valley op te richten”, aldus de broer van de oprichter van SoftBank, een belangrijke financier van techbedrijven wereldwijd.

China: teveel aan staalbedrijven blijft

Een eerlijke erkenning van China: de overcapaciteit in staalfabrikanten blijft. Dat zegt een functionaris van het ministerie van Industrie tegen de Financial Times.

Dat er veel staalfabrieken gesloten worden staat vast. Er zijn al plannen om de productiecapaciteit met 1,1 miljard ton  terug te brengen. Daar moeten 200 miljoen ton bij komen, aldus de functionaris. Maar dat zal nog steeds betekenen dat er te veel fabrieken zijn.

Tientalen miljarden al weg uit Japan

46 miljard dollar. Zo veel geld hebben beleggers de afgelopen maanden al weggehaald uit Japan. Dat meldt persbureau Bloomberg.

Al dertien weken achtereen daalt de Japanse beurs. Het lijkt erop dat beleggers geen fiducie meer hebben in het economische beleid van premier Shinzo Abe.