Het net sluit zich rond terreurcel ‘Parijs-Brussel’

De vrijdag in Anderlecht gearresteerde Mohamed Abrini geeft toe ‘de man met het hoedje’ te zijn.

Zaterdagmiddag loeiden in Brussel de sirenes weer, nu in de gemeente Etterbeek. Bij nieuwe politieacties werd een wijk hermetisch afgesloten en bewoners geëvacueerd. Twee uur later maakt het federaal parket bekend dat het resultaat van de zoveelste raid „negatief” is.

Drie weken na de aanslagen op vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek lijkt het net zich te sluiten rond terroristen van de Parijs-Brussel-cel. Vrijdag werd in het Brusselse Anderlecht Mohamed Abrini opgepakt, de handlanger van de op 18 maart al gearresteerde Salah Abdeslam uit het Brusselse Molenbeek. Tijdens eerste verhoren heeft Abrini toegegeven de ‘man met het hoedje’ te zijn, de enige van de drie aanslagplegers op Zaventem die zich niet opblies en van de radar verdween. Hij liet in de vertrekhal zijn bagage achter, die achteraf de zwaarste lading explosieven bleek te bevatten, maar pas ontplofte toen iedereen al was geëvacueerd. Abrini werd ook gezocht in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs.

Vrijdag werd de Zweedse Syriëstrijder Osama Krayem gearresteerd, dankzij tips van de Zweedse geheime dienst. Hij heeft bekend de man te zijn die Khalid el-Bakraoui begeleidde naar Maalbeek, waar El-Bakraoui zich opblies.

Bij de BBC getuigden een imam en een tante hoe Krayem onaangekondigd uit Malmö naar Syrië vertrok. Hij zou zijn geradicaliseerd in een ondergrondse moskee in Malmö. „Niemand van de familie wist iets”, zei de tante. „Tot hij belde vanuit Syrië en zei dat hij zich bij IS had aangesloten en niet zou terugkeren.”

Krayem keerde niet terug naar Zweden maar dook in Brussel op, waar hij op 22 maart, de dag van de aanslagen, de metro nam met Khalid el-Bakraoui. Op bewakingsbeelden is te zien dat Krayem eenzelfde rugzak droeg als El-Bakraoui, die zijn zelfmoordaanslag uitvoerde. Maar Krayem sloeg op de vlucht.

Sinds zijn arrestatie wil Krayem niet zeggen waarom hij afzag van zijn plan en waar hij de rugzak, naar verluidt vol explosieven, achterliet.

De zoektocht naar de rugzak was wellicht motief van de huiszoekingen zaterdag in Etterbeek. Eén verdachte, handlanger van Abdeslam die vorig najaar met valse Syrische papieren naar België reisde, is nog spoorloos. De Belgische politie houdt er rekening mee dat hij zich in Brussel schuilhoudt en in het bezit is van Krayems rugzak.

Terwijl de zoekacties in Brusselse gemeentes aanhouden wordt in Belgische media volop gespeculeerd over de ondervraging van Mohamed Abrini. ‘De man met het hoedje’ zou, volgens bronnen van De Standaard, hebben verklaard dat de aanslagen van 22 maart aanvankelijk Parijs als doelwit hadden, in het bijzonder het EK voetbal dat in juni en juli in Frankrijk plaats heeft, zo schreef de Franse krant Libération. Maar op het laatste moment werd gekozen voor Brussel, omdat de terroristen zich, na de arrestatie van Abdeslam een paar dagen ervoor, opgejaagd zouden hebben gevoeld.

    • Tijn Sadée