Economie

Elektrische auto’s populair? Niet bij particulieren

Particulieren kopen nauwelijks elektrische auto’s. Toch stijgt het aantal stekkerauto’s in Nederland explosief – hoe kan dit?

Foto iStock

Wat is de overeenkomst tussen de Tesla Model 3, de Renault Zoe en de Nissan Leaf? Juist: alle elektrisch. Grote kans dat jij het antwoord op deze vraag kon dromen. Auto’s met stekker zijn in Nederland sinds een aantal jaar namelijk erg populair:

Maar, zo blijkt uit een nieuw verschenen rapport van ING, niet onder particulieren. Een Tesla’tje van 70 duizend euro is voor de gemiddelde burger toch nog wat duur. Hoe valt die toenemende populariteit dan te verklaren? De elektrische automarkt in drie vragen en drie graphics.

1. Het ligt niet aan particulieren, dus. Maar aan wie dan wel?

Simpel: aan de leasemarkt. Van de hybride en elektrische auto’s in Nederland ging dit aandeel naar particulieren en naar de zakelijke markt:

Oftewel, hybride auto’s (met zowel verbrandings- als elektrische motor) en auto’s met en stekker zijn vooral heel, heel populair bij bedrijven.

2. Hoe kan dit?

Dat heeft in eerste instantie te maken met een trend die ze bij ING al langer waarnemen, zegt Marinus van der Meer. Hij is sectormanager automotive bij de bank en ziet: “Particulieren kopen nauwelijks nog nieuwe auto’s.” We zitten nog in de uitloop van de financiële crisis. Veel particulieren zijn hun spaargeld kwijtgeraakt. Kortom: de meeste mensen hebben gewoon (nog) geen geld voor een nieuwe wagen.

Maar dan de bedrijven. Die zijn de voornaamste oorzaak dat het aantal hyrbride auto’s en auto’s met een stekker in Nederland in een jaar tijd verdubbelde van 44 duizend naar bijna 88 duizend. En dat heeft volgens Van der Meer met één ding te maken. “Fiscaliteit.” Sinds 2016 krijgen bedrijven namelijk geen fiscale voordelen meer bij het kopen van hybride auto’s.

Die aflopende fiscale voordelen hebben tot een hausse geleid die Nederland zelfs naar de top van Europa heeft gestuwd. Vorig jaar werd bijna een kwart (23,3%) van alle Europese elektrische auto’s in Nederland geregistreerd:

Volledig elektrische auto’s blijven hun belastingbaten wel behouden. Daarom verwacht Van der Meer dat het aandeel van stekkerauto’s in 2016 op de zakelijke markt nóg groter wordt.

3. En? Is over tien jaar de volledige zakelijke markt elektrisch?

Dat is wat overdreven, maar de populariteit lijkt voorlopig nog niet voorbij. Zeker niet met de Tesla Model 3 op komst, die vermoedelijk tegen de 35 duizend euro gaat kosten. Ook Volvo en Opel werken momenteel aan elektrische auto’s die qua prijs in de middenklasse vallen (denk: 30 tot 40 duizend euro). Met deze stekkerauto’s kunnen zelfs de koopschuwe particulieren verleid worden er eentje aan te schaffen, hopen de fabrikanten.