Dit bijzettafeltje vervangt de boxen

Geluid moet kunnen ademen. Vandaar dat oude beeldbuistelevisies van die lekkere diepe bassen hadden: er was ruimte genoeg om flinke speakers weg te werken in het notenhout.

Tv’s zijn nu zo dik als een potlood en klinken dus beroerd. Als je investeert in zo’n ultraplat scherm, houd er dan rekening mee dat je nog een paar honderd euro moet uitgeven aan een externe speakerset.

Soundbars – een reepje speakers voor bij de tv – hebben vaak een extra subwoofer nodig om overtuigende bassen te produceren. Als je daar geen ruimte voor hebt, is de Sounddeck van Raumfeld een optie: een soort onderzetter vol speakers, waarop je je flatscreen parkeert. 999 euro, dat wel.

Eén HDMI-kabeltje aansluiten en je tv klinkt zoals-ie hoort te klinken. Door de forse behuizing (73 bij 41 centimeter, 11 centimeter dik) is er ruimte voor twee downfire subwoofers. In normaal Nederlands: genoeg lage tonen om jezelf en de buren uit de stoel te laten trillen. Zes kleinere luidsprekers verspreiden het geluid over de woonkamer, in vier verschillende standen. Echt surround is het niet, maar het klinkt ook niet overdreven kunstmatig.

Ik was altijd verknocht aan mijn eigen hifi-installatie om de tv te versterken, maar de Raumfeld Sounddeck klaart die klus bijna net zo goed. Wat bassig en iets minder gedetailleerd dan ik zou willen, daar staat echter gebruiksgemak tegenover. Het volume regel je via de tv, zodat je de afstandsbediening van de Sounddeck niet nodig hebt.

En – doorslaggevend argument in dit huishouden – hij ziet er niet uit als een luidspreker. Het is een strak gelakt bijzettafeltje waar Jan des Bouvrie zijn vingers bij aflikt. Geen rondslingerende kabels, geen surround-boxen meer her en der in de woonkamer.

De Sounddeck maakt onderdeel uit van Raumfelds multiroomsysteem, je kunt draadloos muziek afspelen via een app en luisteren naar je eigen muziek of streamingdiensten: Spotify, Deezer, Tidal Google Cast. Ook Apple Music staat op de rol.

Prachtig, al die mogelijkheden. Maar het is de eenvoud van de Sounddeck die overtuigt. Wit (of zwart) kastje, tv erop, kabel erin, klaar. Was alles maar zo simpel.

Meer lezen over tech en media? Volg ons op Twitter: @NRCTechMedia 

    • Marc Hijink