‘Directeurs Alliade gaven eigen bedrijven opdrachten’

Volgens experts is er bij de constructie van de thuiszorgaanbieder sprake van belangenverstrengeling.

Dokterstas op bed in een aanleunwoning. Foto Roos Koole / ANP

De directeur en oud-directeur van thuiszorgaanbieder Alliade hebben namens dat bedrijf voor miljoenen euro’s opdrachten gegeven aan bedrijven waarvan ze zelf eigenaar zijn. Deskundigen spreken van verboden belangenverstrengeling. Dat meldt RTL Nieuws maandag op basis van eigen onderzoek.

Naast hun directeursfunctie bij Alliade bezitten de twee personen in kwestie een aantal zorgbedrijven, die opereren onder de holding Freya Groep. Volgens de RTL-onderzoekers werden er meerdere onderaannemingsconstructies opgetuigd tussen Alliade en de ondernemingen uit de Freya Groep.

En dat mag niet, zo oordeelden zes experts en accountants die werden geraadpleegd door RTL Nieuws unaniem. Zij spraken van “een ongewenste situatie en belangenverstrengeling” en stelden dat cliënten en premiebetalers hierdoor worden benadeeld. Hoogleraar zorgeconomie Marcel Canoy noemde de situatie “verdacht” en zei dat je dergelijke constructies normaliter niet tegenkomt in de zorgsector.

Reactie Alliade

Alliade heeft de constructie en de daarmee gemoeide bedragen bevestigd, maar merkt op dat die niet zijn opgezet met het motief om de directeur en oud-directeur er financieel beter van te maken. Volgens de thuiszorgaanbieder zouden de constructies in het belang van de cliënten en “in de praktijk gegroeid” zijn. De geraadpleegde deskundigen vinden de reactie onvoldoende om de belangenverstrengeling goed te praten.

Later op de dag liet Alliade weten een extern onderzoek in te stellen naar de financiële praktijken van de directeuren. Mochten daar onvoorziene conclusies uit volgen, dan zal het bedrijf alsnog de eigen werkwijze herzien.

“Dit zaakje stinkt”, schreef PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk op Twitter in reactie op de onthullingen van RTL Nieuws. De politicus zegt dat hij de zaak heeft aangemeld voor het vragenuur van de Kamer.

Twitter avatar Pilotwin Otwin van Dijk Dit zaakje stinkt! Directeuren thuiszorg sjoemelen met miljoenen euro’s zorggeld. Aangemeld voor vragenuur. https://t.co/KqZwJLXACp

De onderzoekersjournalisten ontdekten de constructies door honderden documenten van de Kamer van Koophandel, Alliade en de Inspectie voor de Gezondheidszorg onder de loep te nemen. Alliade heeft circa 7.000 cliënten en draait jaarlijks zo’n 350 miljoen euro omzet.

    • Casper van der Veen